TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 22 lut 2019, 04:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Post: 12 lut 2019, 22:33 
Offline

Rejestracja: 05 lis 2017, 11:25
Posty: 53
Witam jakie głebokie robicie korpusy górnych szafek tak zeby wszystko wchodziło i pasowało bez problemu? Ja robiłem na 28cm z plecami zafrezowanymi 3mm, a jak plecy cofniete do szafki 2 cm to na 30cm , ale ostatnio okap pod szafke niechciał sie zmiescic.


Ostatnio zmieniony 12 lut 2019, 22:44 przez stolbud29, łącznie zmieniany 3 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lut 2019, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 845
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
32 + FR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lut 2019, 22:50 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 115
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Tak samo 32 cm + front. Wewnątrz jest jednak 30-30,5 cm przez wpuszczanie ściany tylnej w nuty. Kiedys robiło sie 30 cm, ale tak jak zauwazyles były problemy z okazami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lut 2019, 22:56 
Offline

Rejestracja: 05 lis 2017, 11:25
Posty: 53
Ok a jak jest okap pod szafką teleskopowy zlicowany z frontem to przy 32 + front wyjdzie miedzy nim a scianą szpara na prawie 4 cm , zostawiacie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lut 2019, 22:59 
Offline

Rejestracja: 19 paź 2018, 21:24
Posty: 115
Lokalizacja: Poznań
Zawód: Technolog Drewna
Specjalizacja: Meble kuchenne.
Nie montujemy okapów teleskopowych ;) Raczej zawsze jest okap podszafkowy płaski.

Zawsze możesz wypełnić czymś przestrzeń, ale nie musisz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2019, 17:15 
Offline

Rejestracja: 14 lut 2016, 10:05
Posty: 108
ja robię na 340 plus front, większość okapów nie wchodzi w 320 jak chcesz zrobić blede z przodu żeby po otwarciu frontu nie było go widac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2019, 17:24 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 592
Lokalizacja: SANOK
ja robię na 29 i okap teleskopowy mieści się ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2019, 18:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2134
Lokalizacja: Swaj
My robimy głębokość szafek według okapu, więc zawsze pasuje.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2019, 18:44 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 265
Przeważnie korzystam z wymiarów Nobili.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lut 2019, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1454
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Szafki górne na 360+ luz 20mm to chyba przesada. Mocno ograniczają pole prawyborczych blacie. Moim skromnym zdaniem. Chyba ze miedzy szafkami jest 60-70 cm ;)

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 lut 2019, 20:23 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 42
Stara szkoła 32 +FR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2019, 00:53 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1110
Lokalizacja: Mazoffshe
Jenot pisze:
Szafki górne na 360+ luz 20mm to chyba przesada. Mocno ograniczają pole prawyborczychblacie. Moim skromnym zdaniem. Chyba ze miedzy szafkami jest 60-70 cm ;)

Jenot coś Ci źle podpowiada


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2019, 05:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 787
Lokalizacja: K/ Krakowa
Jak bezpieczniej jest kontrolować głębokość pochlaniacza i do niego dostosować szafki. My tak najczęściej robimy.
Między blatowo robimy najczęściej 500 a szafki głębokie między 280 a 340 + drzwi i jest Oki (choć wielu forumowiczow uważa że między blatowo mało to jeszcze od klienta tego nie słyszałem a przynajmniej dostęp do szafki górnej jest wygodniejszy)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2019, 09:02 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 592
Lokalizacja: SANOK
ja też robię 50 między blatem ,ale jak robię pochłaniacz na równo to daje 60 cm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2019, 12:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 729
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Miedzy szafkami 55-60 zgodnie z odstępem pochłaniacza od płyty ceramicznej, jak gaz, szafka okapowa wyżej, 75 cm od płyty.
Głębokość 28 cm i 90 % okapów wchodzi.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lut 2019, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1454
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Pochłaniacz od wewnątrz szafki staram się zawsze zabudować , rurę tez. Wówczas często szafka jest na 30 cm + 2 front + luz za szafką 2. Miedzy szafkami daje 50 cm , 60 - 65 gdy jest płyta indukcyjna by zachować jedna linie szafek. Przy płycie gazowej 70-75 nad pochłaniaczem.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2019, 21:55 
Offline

Rejestracja: 08 sie 2015, 11:48
Posty: 36
My dajemy korpusy na 300mm + front (18-20mm).
Między blatem a górnymi szafkami 550mm. Gazówka i okap światło 750mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2019, 23:10 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 592
Lokalizacja: SANOK
głupie pytanie ale dlaczego gazowe minimum 75 ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 lut 2019, 23:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2134
Lokalizacja: Swaj
Bo płyty gazowe zawsze wymagają większej odległości niż elektryczne. Każdy producent ma swoje wymogi, ale nigdy nie jest to 50, czy 55 cm tylko więcej.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group