TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 lip 2018, 04:35

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Post: 22 cze 2018, 12:17 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1451
Wieszam szafki kuchenne wiszące na listwie i kołkach fi 10. Wiesza ktoś na 8 i nic się nie dzieje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 14:31 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 111
Ja wieszam zawsze na 8 mm. Wszyscy niemieccy producenci kuchni dołączają kolki 8 mm i nic sie nie dzieje.
Naturalnie trzeba ocenić jakiej kondycji jest ściana, zdarzało sie ze ściana tak sie sypała, ze musiałem stosować kolki wklejane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 14:35 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1601
Mi polski producent mebli dostarcza solidne 10 tki. Polecam.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1483
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Ściana ... czasem wiercę 8 bez udaru i wbijam 10 , śruba na kluczyk i ogień.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 17:13 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1627
Kołki Fiszer 10x50 i wkręt 6x60

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 20:26 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1451
Kiedyś w rejonach Jenota wierciłem 8 a wbijałem kołka 14 ale nic to nie dało bo ściana się sypała.

Dokładniej zastanawia mnie wkret do tych kołków. Do fi10 wkręt jest fi 6 a do 8 jest fi 5 czyli cieńszy i czy to wystarczy do udzwignięcia szafek wiszących. Na moje oko to chyba nie ma szans by szafki wiszące urywały wkręty fi 5, czyli ze bez obaw można używać kołków fi 8, ale dla pewności pytam. Puki co Sikmac odpisał ze zero problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 20:56 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3735
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Po co używać 8, jak są 10?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 21:16 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1451
Są tańsze.
Mniej miejsca zajmują w skrzynce.
Mniej ważą .
Wiertło do takich mniej waży i mniej miejsca zajmuje w skrzynce.
Cieńsze otwory wierci się szybciej i lżej.
Wiercenie cieńszych otworów pozera mniej prądu.
Mniej pyłu potrzeba wciągnąć i nosić w odkurzacz.
Ciut większe szanse są, że cieńsze wiertlo ominie kabel w scianie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2018, 22:02 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3735
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
To stosuj 6tki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 00:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2136
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
A może taśma 2-stronna? Żadnych wad wspomnianych wyżej ;)

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 04:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 sie 2013, 11:55
Posty: 160
Lokalizacja: Ustka/Skalbmierz
Zawód: marynarz
Ale ósemka czy dziesiątka? ;)

_________________
Woda zabiera szybko,oddaje powoli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 05:27 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1451
Przemyślałem sprawę i testowo przerzucam się na 8mm.
Wczoraj zakupiłem kilka rodzai do testów, a jedne już próbowałem i tak mi się spodobały dlatego zapytałem czy 8 to nie powinno być problemu ze zrywaniem wkrętów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 09:32 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2018, 01:09
Posty: 111
PBstol pisze:
To stosuj 6tki.


To stosuj 16-tki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 10:31 
Offline

Rejestracja: 16 sty 2014, 15:39
Posty: 172
I to lubię. Trochę ognia na forum. :D :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 10:49 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1627
Albo kup osadzak .

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 11:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3735
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
SikMac pisze:
PBstol pisze:
To stosuj 6tki.


To stosuj 16-tki.

To pokaż mi do tego wkręty i listwy montażowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2136
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
piotr-gka pisze:
Albo kup osadzak .


Ode mnie rotfl

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 13:53 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1627
Właśnie z Tobą to skojarzyłem

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2018, 18:27 
Offline

Rejestracja: 09 wrz 2017, 00:08
Posty: 4
Stosuję fi 8 fishera jak jest kiepska ściana fi10. Znajomy jedzie na tanich fi10, bo fishery za drogie. Ani mnie, ani jemu nigdy nic nie spadło. Trzeba tylko rozsądnie, a w ilości siła ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 cze 2018, 21:49 
Offline

Rejestracja: 05 sty 2016, 21:26
Posty: 18
Ja używam zwykłe kołki 10 ,jak ściana licha to aplikuje kotwę chemiczną i po problemie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 cze 2018, 10:43 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 962
Lokalizacja: Mazoffshe
Taśma dwustronna. Dla pewności biurowa w poprzek szyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 cze 2018, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 613
Lokalizacja: olsztyn
Kurna grubo my dla pewności prócz taśmy jeszcze silikon punktowo
Ach głupi my


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group