TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 17 sty 2019, 05:33

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 11 sty 2019, 22:21 
Offline

Rejestracja: 24 paź 2015, 20:23
Posty: 90
Złożyłeś już? A czasem w specyfikacji nie było lasera w kpl?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sty 2019, 22:47 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
No właśnie na stronie już nie ma specyfikacji.. We wtorek będzie serwisant. Sam się pobawilem trochę.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 sty 2019, 23:03 
Offline

Rejestracja: 24 paź 2015, 20:23
Posty: 90
Laser dobra rzecz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 sty 2019, 10:16 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4195
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
:pijemy:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 09:42 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
Pytanie do posiadaczy takowej maszyny: czy jest sens ciągnąć rurę od centralnego odciągu czy dodatkowy odkurzacz, czy jeszcze hakis inny patent macie na to?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 10:17 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4195
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak masz na nią miejsce. W sensie, że będzie stała zawsze tam samo, to sens jest. U mnie ta maszynka była przenoszona i sensu nie było.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 10:28 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
Ma swoją szafeczkę na kółkach. Jedynie przy dużych formatkach będzie odsuwana od ściany. Tylko zastanawia mnie, czy jest sens gonić wyciąg 5kw.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 10:35 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4195
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Wiór z wiercenia MDFu ma sporą objętość. Odkurzacz będzie za mały. Możesz sobie pod maszyną przy podłodze wyprowadzić rurę i do niej zmiatać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 11:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 683
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Wiór mdf z pod wierteł fi 35 może być taki sam jak spod płyty wiórowej tylko wiertło trzeba dać z nacięciami a nie ostrzem prostym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1444
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Taki blum tylko dla ceniących jakość...

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 sty 2019, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 719
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Może być pod odkurzacz tylko by trzeba było cyklon wpiąć pomiędzy i jakiś większy pojemnik na wióry.
Przy tym stoliku by trzeba było wyrównać poziomy blatów.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 11:12 
Offline

Rejestracja: 05 sty 2016, 21:26
Posty: 19
Gratuluje zakupu .Ja w zeszłym roku zakupiłem minipressa m,w porównaniu do wiertarki kolumnowej której prędzej używałem to jest naprawdę przeskok do przodu w jakości i precyzji wiercenia oraz możliwości obróbki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 13:48 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
Zrobiłem próbę z pociągiem. Innej opcji nie widzę.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 586
My też mamy podłączoną ją do odciągu. Zaprzyjaźniony ślusarz wykonał nam fajne przyłącze które nieźle zbiera nam urobek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 18:52 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2016, 10:44
Posty: 15
Mógłbyś wrzucić zdjęcie tego przyłącza?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 20:13 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
Też bym z chęcią zobaczył.
W poprzednim poście chodziło mi oczywiście o odciąg.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 21:04 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2013, 16:34
Posty: 55
Gratuluje zakupu. Po kilku użyciach będziesz się zastanawiał dla zego tak późno ja kupiłeś. Mi znajomy z Bluma odradzał wyciąg. Moja maszyna stoi na wąskiej szafce i wióry spadają na dol przy odmuchiwaniu przez maszynę. Chyba sprawdza się w praktyce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 21:37 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
Dzięki. Nie lubię wiórów za szafką więc podłączę pod odciąg. Troszkę już powierciłem i widzę potencjał. Zamówiłem jeszcze kilka wierteł. Zastanawiam się, czy warto brać dodatkowe liniałyxzy przy każdej operacji przestawić ograniczniki.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 824
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
piotr-gka nie tylko dłuższe liniały ale też dodatkowo po 6 zapadek na lewą i na prawą stronę. Będziesz miał wtedy mniej przestawiania i możliwości ewentualnych pomyłek.
Dlaczego po 6 zapadek na stronę? Bo to jest maksymalna ilość zawiasów na wysokości 2,80 m przy standardowych frontach. Fronty niestandardowe zdarzają się dosyć rzadko aby posiadać ich więcej.

I pamiętaj o jednym. Prowadniki do zawiasów tylko proste, a nie krzyżakowe. Nie dotyczy to tylko zawiasów równoległych 270° wpuszczanych. Tu dajesz krzyżakowe.

Powód dlaczego prowadniki proste a nie krzyżakowe jest następujący:
Obrazek
Za dużo kombinacji i możliwości pomyłki.

Pod tym linkiem opisałem to obszerniej tylko tam brakuje obrazka: http://technikistolarskie.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=2479&p=38379#p38379. Ten tutaj powyżej, to ten pierwszy obrazek, a nie ostatni.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 sty 2019, 22:51 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1704
Liniał mam ten na 1700 i po 5 ogranicznikow na stronę. Co do prowadników, to już się przekonałem do prostych . W komplecie z maszyną jest 250 zawiasów do wprasowania i prowadniki proste.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: SikMac i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group