TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 13 gru 2018, 18:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dalmierz
Post: 25 lut 2015, 20:53 
Offline

Rejestracja: 08 lut 2015, 22:12
Posty: 23
Cześć .
Używa ktoś dalmierza laserowego do pomiarów ? Czy mając takie urządzenie , posiłkujecie się dodatkowo jakimiś tyczkami itp , czy sam dalmierz wystarcza .
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 25 lut 2015, 21:18 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 511
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
Ja mam bosha glm80 chyba się toto zwie, całkiem fajne, z poziomicą w zestawie sobie kupiłem. Pika jak poziom/pion złapiesz, wygodne przy regulacji szafek kuchennych. Wyliczy pole powierzchni, kubature pomieszczenia, kąty pokaze np spadek 5 mm/m. Fajne, ale nie ufam do końca, taśma i colsztok w skrzynce jest :D A tyczki to chyba bardziej do lasera krzyżowego a nie do dalmierza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 25 lut 2015, 21:29 
Offline

Rejestracja: 08 lut 2015, 22:12
Posty: 23
Mówiąc o tyczce , miałem na myśli brak zaufania do dalmierza :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 26 lut 2015, 10:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2015, 18:52
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
dalmierz, miara zwijana, poziomica, laga aluminiowa 240, ołówek, notatnik, kwadratowa hdfka 80x80 i idę na pomiar :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 15 mar 2015, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 983
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
tyczka (łata) to raczej do niwelatora

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 18 kwie 2015, 14:19 
Offline

Rejestracja: 03 mar 2015, 20:18
Posty: 26
Lokalizacja: Radonie
Zawód: Stolarz
A używa ktoś takiego boscha z bluetoothem? warto zainwestować? czy zbędny gadzet?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 18 kwie 2015, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Ja używam. Fajna sprawa w połączeniu z aplikacją bosch do pomiarów. Praktycznie zawsze jak jadę na pomiar to korzystam właśnie z tego zestawu tablet +GLM80 .Zdjęcia przydają się jak po kilku tygodniach bierzemy się za robienie mebli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 18 kwie 2015, 18:55 
Offline

Rejestracja: 07 kwie 2015, 21:04
Posty: 14
glm80 z tego co wiem to nie ma BT :(
Ja po długich namysłach zamiast Boscha kupiłem Leica DISTO D110
dotychczas używałem Bosch GLM70 i przewagą Leica są małe wymiary oraz BT z którego czasem korzystam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 18 kwie 2015, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 589
Mój błąd. Mój dalmierz to GLM100. Zasugerowałem się postem kolegi solmyr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 19 kwie 2015, 11:22 
Offline

Rejestracja: 03 mar 2015, 20:18
Posty: 26
Lokalizacja: Radonie
Zawód: Stolarz
Galmat pisze:
Ja używam. Fajna sprawa w połączeniu z aplikacją bosch do pomiarów. Praktycznie zawsze jak jadę na pomiar to korzystam właśnie z tego zestawu tablet +GLM80 .Zdjęcia przydają się jak po kilku tygodniach bierzemy się za robienie mebli.

A jaki tablet? aplikacja działa na ipad? czy tylko android?

O już znalazłem na iOS też jest :) dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 20 kwie 2015, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 719
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Działa używam od dawna z 5s

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 26 kwie 2015, 17:17 
Offline

Rejestracja: 04 mar 2015, 10:58
Posty: 195
Lokalizacja: Chojnice
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Montaż stolarki, wnętrza, chaty, sen
dalmierz leży w samochodzie i nawet jak go użyję to i tak wrócę na budowę i sprawdzam miarą ;-)... pewnych dziwactw nie da się wyleczyć...

_________________
" ten kto zawsze robi to co już umie , zostanie tylko tym kim jest " H. Ford


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 27 kwie 2015, 06:44 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1061
Lokalizacja: Mazoffshe
Ja dalmierza nie uzywam. Ale mierze raz. Po chwili dla sprawdzenia drugi raz. A potem jeszcze przed wyjściem 3 raz. A jak klient stoi za plecami i jest z tych rozmownych to czasem i wiecej razy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 29 kwie 2015, 22:27 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
A jak mierzysz odległość podłoga-sufit?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 30 kwie 2015, 06:30 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1061
Lokalizacja: Mazoffshe
A mozna w inny sposób niż normalnie? Mierze odleglosc od podłogi do sufitu. :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 05 wrz 2015, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:12
Posty: 728
Testował ktoś z Was może taki dalmierz ?
Cena przyzwoita, darmowa przesyłka.

_________________
Jestem Polakiem i staram się pisać poprawnie po polsku.
Kiedyś traktowałem ludzi życzliwie - teraz z wzajemnością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 07:01 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1687
Jakoś nie chodzi link

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 07:07 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 511
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
Mnie linki otwiera. Mnie się Irysie nie podoba w nim to że jest na baterie. Dla mnie może być nie wiadomo jaki wypasiony sprzęt cudownej firmy ale jak jest na baterie typu paluszki to odpada z góry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 07:49 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
ja ostatnio kupiłem dalmierz z biedrony :) do pomiarów pomocniczych się nadaje bardzo dobrze :) kupiłem za 99 zł w przecenie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 08:12 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4144
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Mam dwie sztuki Boscha na 4 małe paluszki. Sprawdza się bezproblemowo. Jeszcze mnie nie zawiódł. Małe wymiary mierzę metrówką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:12
Posty: 728
https://www.fasttech.com/search?Handhel ... ce%20Meter

Piotrek, a ten link działa u Ciebie?
Solmyr, to jak powinien być zasilany? Wymienne baterie, można dać akumulatorki przecież, na czym polega wada?

_________________
Jestem Polakiem i staram się pisać poprawnie po polsku.
Kiedyś traktowałem ludzi życzliwie - teraz z wzajemnością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 10:10 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1687
Ten działa. Ceny faktycznie przyzwoite.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 12:27 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 511
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
zapinam ładowarkę i ładuje :) można dać akumulatorki, zgadza się. Kwestia jakości akumulatorów. Nie nazwał bym tego od razu wadą, mówię tylko że dla mnie jest wygodne posiadanie sprzętu z wbudowany nie wyjmowanym akumulatorem. Takie sobie wybieram, nie mówię że te na baterie są złe, ja jednak wole mieć z ładowarką. O np mam taką latarkę http://wypos.intercars.com.pl/dynamic/uni/ws_show_pic.php?ax=F&towkod=C327B5&pic=0&moto=0, ładowarka jest, nawet jak w trakcie pracy padnie zapinam kabel i świeci. Możliwe że wiele razy mi coś upadło i potem szukałem baterii pod stołami, szafkami, itp itd. Trochę odbiegłem od tematu, jednak chciałem wytłumaczyć swoją awersję do wymiennych źródeł zasilania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 12:36 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1687
Z drugiej strony obrastasz w setki różnych ładowarek.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 12:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lut 2015, 20:21
Posty: 278
Lokalizacja: Szczecin
Miałem DLE50 na baterie i szlag mnie trafiał, bo często wyświetlał że baterie do wymiany a wystarczyło docisnąć klapkę zamykającą baterie.Nie wiem, może miałem jakiś wadliwy egzemplarz. Teraz mam GLM80 z ładowarką i bardzo sobie chwalę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2142
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Też mam GLM80. Zazwyczaj ładuję go w samochodzie jadąc do klienta bo nigdy nie starcza mi czasu żeby podpiąć go w domu :) Plus dla niego za microUSB.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:12
Posty: 728
To ja od tematu odwiodłem ;) Marta zrobi porządek jak wróci ;)
A ja widzę wadę wbudowanego akumulatora. Każdy akumulator ma pewną określoną ilość cykli ładowania, starzeje się po prostu. Wbudowane akumulatorki często mają "dziwny", nietypowy kształt, jest dopasowany do obudowy urządzenia, innymi słowy są niewymienne. A standardowe akumulatorki czy baterie można wymienić. Co do jakości akumulatorków, to szczerze polecam Eneloop. Mają do 2000 cykli ładowania, bardzo wolno rozładowują się nieużywane. Tak AA jak i AAA. Mam kilka zestawów (głównie do lampy błyskowej) i do nich ładowarkę procesorową. Nie zawodzą.
Ale rozumiem, że tak masz i już, że dla Ciebie musi być wbudowany. No i git :)

_________________
Jestem Polakiem i staram się pisać poprawnie po polsku.
Kiedyś traktowałem ludzi życzliwie - teraz z wzajemnością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 13:49 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2081
Lokalizacja: Swaj
Moja propozycja dobrego i taniego dalmierza BOSCH:
http://selgros24.pl/Budowa%2C-remont-i- ... 2_77304.do

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 06 wrz 2015, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2142
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Dla mnie bardzo ważny jest pomiar kąta. Jeśli teraz kupowałbym dalmierz, ponownie wybrałbym GLM80.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Dalmierz
Post: 20 paź 2015, 09:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 mar 2015, 16:08
Posty: 103
Lokalizacja: Stalowa Wola
Zawód: Projektant / Grafik
Witam

Zastanawiam sie nad kupnem nowego dalmierza i ostatnio widzialem w reklamie bosch'a PLR 50C. Zalezy mi wiadomo na precyzji pomiaru ale rowniez na ilosci pomiarów/żywotnosci baterii, oraz na zapamietywaniu danych z pomiaru. Czytalem ze niby ten dalmierz to ma i dane mozna przeslac na urzadzenie zewnetrzne. Jedynie mam watpliwosci czy nie jest on za bardzo "wybajerzony" moze ktos sie podzielic opinia o nim ? Alternatywa do zakupu to GLM80.

dzieki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group