TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 25 wrz 2018, 07:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: 10 lip 2017, 07:33 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1006
Lokalizacja: Mazoffshe
Mam spawarkę mma. Ale z racji tego że trafiają się jakieś schody dziwne to szukam alternatywy. Mma w jakości pozostawia wiele do życzenia. Wiadomo stukanie pukanie itp. A o reszcie mam blade pojęcie. Co jak z czym gdzie i czemu tak drogo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 15:11 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1109
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Zależy co chcesz spawac.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 15:41 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1006
Lokalizacja: Mazoffshe
Otóż stal chcę spawać. 8-14 mm. Ale to już max.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 15:49 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1109
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
To tylko MiG.Drut 0.8mm.Nic szybszego nie ma.
Tylko spawarka na siłę.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 16:14 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1006
Lokalizacja: Mazoffshe
A jak jest z gazem? Na ile starcza? Ile kosztuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 17:54 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1109
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Przy Twoich warunkach bedziesz miał na długo.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 18:39 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1006
Lokalizacja: Mazoffshe
A ile taka butla? Bo jak mam kupić sprzętu za furmankę hajsu na spawanie 12 policzków to średni biznes. Wolę zlecić. Drogo nie będzie a dużo ładniej niż ja miałbym się na tym uczyć. Mma mi wychodzi całkiem nieźle. Wiadomo że do ideału i zawodowstwa daleko. Nie chcę się uczyć na tym kliencie migiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 lip 2017, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:12
Posty: 827
Lokalizacja: kuj-pom
Rok temu u mnie była podobna dyskusja z ojcem. Kupiliśmy kombajn na elektrody, drut i gaz, ale u nas to raczej wokół domu się spawa, nic zarobkowo. Chodziło o to, żeby móc spawnąć cienką blachę i alu, a głównie stal. W komplecie były dwie butle i dwa kłębki drutu.
Drut dokupiliśmy już dwa razy, butle są nieruszone, elektrody sporadycznie.
W końcu doszliśmy do wniosku, że trzeba było kupić tylko na drut - dwa razy tańszy i dwa razy lżejszy.

_________________
Pozdrawiam.
Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2017, 06:57 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1006
Lokalizacja: Mazoffshe
O i to jest konkretna odpowiedź. Dzieki. Gaz nie jest niezbędny? Tzn wiem że zadziała bez gazu ale jaki jest sens nie kożystania z niego? W ogóle to jak zacząłem czytać to się dowiedziałem że otulina w elektrodzie do mma topiąc się też ma za zadanie wydzielać jakiś tam gaz. Ot technika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2017, 08:38 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1109
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Bez gazu niema spawania ! Jest tak potrzebny jak Tobie tlen do oddychania.Możesz bez niego żyć :)

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lip 2017, 21:43 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:22
Posty: 116
Lokalizacja: Sanok
Specjalizacja: Schody, mechanika
Na dzień dzisiejszy mam 6 roznych spawarek z ktorych 4 pierwsze w celach zarobkowych.

1. Zwykła transformatorówka MMA- używam sporadycznie do spawania elementów, gdzie jakość spoiny jest sprawą drugorzędna (cięzko jest prowadzić nią równy łuk)
2. Inwerter Magnum 220A- spawarka MMA na diodach prostowniczych, która pozwala uzyskać wysoką jakość spoiny- minusem jest to że trzeba obijać żużel ze spoiny (z otuliny na elektrodzie w trakcie spawania powstaje gaz dzięki któremu spaw się nie utlenia).
3. Migomat 220A- najwiekszym plusem jest niewątpliwie to, iż spoina odrazu jest czysta (drut nie ma otuliny ponieważ gaz zapobiegający utlenianiu doprowadzany jest w okolice łuku bezpośrednio z butli). Minusem dla niektórych konstrukcji jest to, że spaw ten jest bardziej elastyczny niż z MMA. Nie da sie spawać bez gazu.
4. Profesjonalna spawarka TIG z oryginalnym pakietem KEMPI- używam do spawania nierdzewki (np balustrady). Można nią spawać bez gazu. Do uzyskiwania bardzo dobrych efektów potrzebne jest spore doświadczenie.
5. Palnik gazowy z butlą do lutowania- używam głownie do łączenia rurek miedzianych w instalacjach C.O.- generalnie warto mieć bo nie jest to ogromny wydatek
6. Palnik z butlami do spawania gazowego- dosyć stara metoda spawania. Prawie wogóle juz tego nie używam.

Zdecydowanie najwiecej używam inwertera i migomatu. Do spawania policzków w zupełności wystarczą te 2 spawarki.
Na pospawanie migomatem policzków do schodów 2 zabiegowych zuzywam w migomacie okolo 2,5 kg drutu (0,8mm) i okolo 5 kg gazu (CO2) co łącznie daje koszt 40-50 zł.

Ps.
Nie warto kupowac tanich podróbek bo co prawda będą one spawać ale jakość spawów bedzie co najwyzej przeciętna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lip 2017, 05:33 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 1006
Lokalizacja: Mazoffshe
Pozamiatane. Można? Można!
Dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 lip 2017, 22:38 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 17:22
Posty: 116
Lokalizacja: Sanok
Specjalizacja: Schody, mechanika
LukaszEm pisze:
Można nią spawać bez gazu

Widzę, ze forum nie przeglądają spawacze.
Tigiem oczywiście bez gazu nie można spawać (tzn można ale wytrzymałość i jakość spawu jest tragiczna).
Można spawac jednie bez użycia drutu (np zczepianie elementów).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group