TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 23 lip 2018, 04:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 gru 2015, 13:36 
Offline

Rejestracja: 10 gru 2015, 18:46
Posty: 95
Hej, pytanie czy się da, a jeśli tak to jak narysować w dynalogu szafkę "trzykomorową" wiszącą, wicie rozumicie: szafka szeroka powiedzmy na 1572mm składająca się z trzech "szafek" 500 wewnątrz... z płyty 18..., robiłem ostatnio taką wiszącą, chciałem sobie ładnie rozrysować ale spasowałem.... Policzyłem na papierze ;) Da się w Dynalogu?? :piwko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 15:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 715
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Nie, z bardzo prostej przyczyny bo służy on do sprzedawania akcesoriów Bluma, a nie projektowania szafek. To, że wychodzą Ci szafki to jest "skutek uboczny" tego jak należy zamontować te wszystkie akcesoria. Gdzie masz dziurki zrobić, gdzie wywiercić i jak zamontować aby dobrze działały.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 17:25 
Offline

Rejestracja: 10 gru 2015, 18:46
Posty: 95
ale Blum przecież sprzedaje zawiasy do drzwi z połową nałożenia jupi więc ten ich program nie do końca dorobiony :d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:02
Posty: 416
Dynalog to zaawansowany program w zamyśle autorów do planowania szuflad, więc nie należy się w nim doszukiwać rozbudowanych funkcji programu do projektowania mebli.
Co do korpusu z 2 przegrodami, jedyną jego zaletą jest często pozorna oszczędność materiału, wygodniej jest zrobić i zamontować 3 osobne szafki.
Na rysunku z Painta :) przedstawiam sytuacje A - z 2 osobnymi bokami i B - z przegrodą - w tej wersji należy zastosować zawiasy do drzwi wspólnych.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 22:08 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2004
Lokalizacja: Swaj
panwu pisze:
jedyną jego zaletą jest często pozorna oszczędność materiału


Dlaczego pozorna ? Czasem, żeby dorobić dwa dodatkowe boki, trzeba nową płytę kupić.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1483
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Za 150 zł co jest wliczone w kosztach.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 gru 2015, 22:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:02
Posty: 416
Seta, to prawda, nie raz mi się tak zdarzyło, najczęściej jednak kawałki zostają pod ścianą.
Zaletą takiej potrójnej szafki będzie również dolny wieniec w jednym kawałku, innych zalet nie widzę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 gru 2015, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 715
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
SOJER pisze:
ale Blum przecież sprzedaje zawiasy do drzwi z połową nałożenia[...]

Dlaczego? Przecież w ustawieniach szafki możesz sobie ustalić (w pierwszym oknie jak dodajesz nową szafkę i ustalasz jej wymiary), że szczelina z boku frontu jest nie 2 lub 3 mm tylko np.: 11. I w zależności, które zawiasy wybierzesz takie dostaniesz prowadniki. Wiesz o tym, że Blum robi zawiasy bliźniacze lub wpuszczane 170°? Kwestią jest tylko jakiej wysokości prowadnik zamontujesz. Na przykład, aby mieć wpuszczane zawiasy 170° należy dać ten najwyższy prowadnik o dystansie 18 mm i przy standardowej odległości puszki od brzegu frontu 5 mm. To wiem bo robiłem. A Dynalog "mówi", że aby mieć bliźniacze zawiasy 170° należy dać prowadnik z dystansem 9 mm. Nie mylić tu tych mm z wysokością prowadnika bo "9" ma wysokość 17,5 mm , a "18" 26,5 mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group