TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 29 mar 2024, 07:30

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: 25 sie 2018, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1504
Specjalizacja: 12/70
SETA pisze:
Daj to tego jakieś źródło. Wiem, że obłogi miały inne zastosowanie, ale na dzień dzisiejszy o istocie podziału świadczy jednak grubość.


Mnie uczono że, forniry to ogólna nazwa cienkich warstw drewna od 0,3mm do 8mm pozyskane jedną z metod skrawania, płaskie, obwodowe, mimośrodowe lub typu staylok (jest też metoda piłowania) i tu następuje podział na zastosowanie: sklejki, płyty stolarskie, płyty warstwowe, deszczyny (ślepy fornir )itp.
Okleiny to tzw. forniry szlachetne, wykończeniowe.
Obłogi pozyskuje się też przez skrawanie obwodowe są zwykle grubsze od fornirów, ponieważ w czasie wchłaniania wilgoci przez drewno muszą przyjąć duże siły pęcznienia, gdyż pełni on funkcję podkładu pod okleiną.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 sie 2018, 07:16 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 611
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Teraz droższe i szlachetniejsze jest to co, kiedyś na ślepy fornir się nie nadawało lol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 06:48 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 798
Lokalizacja: Mazoffshe
A mógłby ktoś to rostrzygnąć raz a dobrze? Nie pierwszy raz się ten temat pojawia i poza śmieszkami jakoś nikt nie wyjaśnia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 07:11 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1745
Raca jak masz pytanie to je sformułuj.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 09:34 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1563
To może ja zadam to pytanie. Jak dobrze zrobić blat fornirowany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 17:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2109
Lokalizacja: Swaj
Wystarczy zrobić zgodnie ze sztuką stolarską. Ale i tak długo nie będzie cieszył oka.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 17:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 1973
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Zrobiłem klientowi blat fornirowany 0.6mm okleiną naturalną palisander santos. Reklamacja po roku bo...klient go nie olejował i wytarł miejscami cały olej. Poza tym blat w świetnym stanie. U siebie miałem blat obłogowany dębem. 6 lat bez problemów. Teraz jest blat obłogowany wenge. Ma 2 miesiące więc dużo powiedzieć nie mogę. Znam takich co 0.6tką fornirują schody i "jakoś" się to trzyma. A jak zrobić? Ja robiłem na płycie MFP i oklejałem poliuretanem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3718
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Grubsza doklejka od czoła, żeby bardziej załamać kant?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 17:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 1973
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Powiedzmy. Przy dębie tak robię, ale z wenge i palisandru kleiłem kilka warstw z tego towaru który miałem. Z palisandru dałem 4szt, z wenge dwie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3718
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja robiłem podobnie. Jednak były, to blaty np wyspy. Zawsze mówię, że lepiej sobie położyć na to szkło.

Robiliśmy blaty lite dębowe kuchenne lakierowane. Jednak klienci nie oglądali ich dzień w dzień pod lupą. Jak się zarysuje, to taki urok.

Nie raz miałem sytuację, że klientka wspominała o blacie kuchennym olejowanym u sąsiadki. Sąsiadka pyta co zrobić z plamami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 18:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 1973
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Wiele osób nie wie jakiego oleju używać. Ostatnio poprawiałem po kimś blat kuchenny z klepek dębowych który został zaolejowany zwykłym V33. Plamy były widoczne po jednym dniu od montażu. Zeszlifowałem, położyłem osmo, a po miesiącu gdy przyjechaliśmy z szybami blat miał jedynie lekko podniesione włókna zaraz przy zlewie. Ogólnie olejowany blat w kuchni to nieporozumienie, ale czasem klienci nie otrzymują rzetelnych informacji o plusach i minusach powłok jakimi można zabezpieczyć drewno i wybierają źle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 sie 2018, 21:14 
Offline

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 678
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Ja blatów kuchennych drewnianych robię sporo bo około 80% kuchni wychodzi z takimi blatami. Reklamacji nie mam. Jak to wyglada nie wiem bo nie mam okazji oglądać. Więc chyba da się użytkować.
Część z tych blatów jest olejowana część lakierowana. Dużo lepiej sprawuje się jednak lakier.
Tyle że lakier trzeba nakładać tak aby go aby go nie było. Troszkę smiesznie ale jak jest za grubo to widać rysy i defekty a jak za mało to wychodzą plamy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2018, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1504
Specjalizacja: 12/70
raca pisze:
A mógłby ktoś to rostrzygnąć raz a dobrze?


Zaciekawił mnie ten temat i sprawdziłem różne źródła informacji, podręcznik szkolny do nauki zawodu podaje podział fornirów na zastosowanie. W zbiorze klasyfikacji surowca, wydanym przez LP w pozycji DREWNO OKLEINOWE-WA1 jest podana Okleina i grubość 0,4mm do 1mm, ale w pozycji DREWNO SKLEJKOWE –WB1 jest tylko podział na fornir i obłóg bez podziału ze względu na grubość.
Nawet w tym artykule producent fornirów gubi się w grubościach i nazewnictwie. http://www.magari.pl/files/okleiny-magari.pdf


Mnie bardziej interesuje jakiej odpowiedzi oczekuje Seta, bo to on jest szefem komisji egzaminacyjnej. ;)

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2018, 18:54 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1745
Seta nie oczekuje żadnej odpowiedzi bo ją zna i już nie raz pisał o tym :)
Co ma do tego jakieś Magari co się niedawno urodziło.
Nie masz książek z zawodówki ?

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2018, 19:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2109
Lokalizacja: Swaj
Andrzej, ja się z Tobą zgadzam. To podręcznikowa wiedza i możemy się tego trzymać.
Jednak jadąc na zakupy do wytwórni oklein i obłogów życie pokazuje inny podział. Obłóg jest tej samej klasy co okleina, gdyż służy do innych zastosowań. Nawet nie spotykam tzw. lewych obłogów.
Czasami, robiąc meble w fornirze bez bejcowania, używamy obłogu, gdyż trudniej go przeszlifować i daje margines błędu.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2018, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 1504
Specjalizacja: 12/70
BWS, najpierw czytamy, potem komentujemy, nie odwrotnie.


Seta, odnosiłem się do Twojego twierdzenia że podział jest zależny od grubości a nie od zastosowania. Dwa dni nie spałem i zastanawiałem się jak rozpoznać fornir od obłogu cięty na skrawarce nożowej o tej samej grubości :) . Uspokoiłeś mnie, dzięki, będę się trzymał wersji książkowej.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sie 2018, 21:41 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1745
No to dobrze poczytaj bo w jednych książkach jest podział prosty cieńsze to okleiny grubsze to obłogi bez względu na formę uzysku i przeznaczenia. A na pierwszych stronach książki do technikum jest dokładnie to co zacytowałeś jeszcze wcześniej. Czyli przeznaczenie. Dodać tylko trzeba formę skrawania stożkowego , w sumie jedynego jakiego nie widziałem. A którego nie wymieniłeś.
Temat jest pewnie taki jak drzewo drewno , wszyscy wiemy drewno po ścięciu a koledzy górale z dziada pradziada i tak obrabiają drzewo mimo paru dobrych szkół w górach.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sie 2018, 08:14 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 798
Lokalizacja: Mazoffshe
:roll: w cenzura nadal nic nie rozumiem. :ass:
Chyba sobie na stare lata książkę z zawodówki kupię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sie 2018, 10:27 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1563
A ten obłóg to z szefa się struga? ;) rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group