TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 15 gru 2018, 10:45

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 17 paź 2016, 11:04 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
Gdzie w okolicach kalwaria, tychy, bielsko biała kupie niedrogo blaty drewniane dębowe około 38mm grube ?

Czy te z castoramy lub leroy są ok ? bo jak nie to wstępnie myślę o CDO w kalwarii i tam jest blat 3 metry 60cm szeroki za 850zł brutto. W klasie tej ładniejszej bez sękowej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 11:13 
Offline

Rejestracja: 19 mar 2015, 21:32
Posty: 155
Czemu nie drogo?
Kalwaria t o Filipiak, cdo ,w belmebie w izdebniku,pełno tego jest
Raz inwestor kupolal sam chyba w leroy ale to nie było to co ma być.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 11:55 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
Niedrogo bo walnąłem wycenę mebli na oko i jak dobrze pójdzie to dopłacę do interesu tylko 1500zł a jak źle pójdzie to więcej :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2015, 18:52
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
3m blatu dębowego ze szlachetnym wypełnieniem szczerbol to ok 500zł

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 13:10 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
Jeśli mam być szczery, to wolałbym chyba zrobić w ten sposób niż dawać lite. 3-4 mm obłogu, porządnie sklejone i zabezpieczone da radę.

A ryzyko wypaczania dużo mniejsze niż przy litym. Mówię tu o blacie z szerokich lameli i nie łączony po długości, a nie jakieś cudo robione z odpadów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 13:31 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 393
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
A weź wytłumacz klientowi że blat z płyty wiórowej pokryty cienką warstwą drewna jest lepszy niż klasyczny......


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 13:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2143
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
Da się wytłumaczyć, chociaż wiór pod drewnem to nie jest coś lepszego. Jak już wolałbym mfp.

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 14:04 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
Co do wióra to racja.

To tak jak z podłogą litą a wartswową. Zrobiłem litą i latam z nawilżaczem jak kot z pęcherzem. W zimę chodzi non stop.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 14:10 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
moze nastepnym razem jak cos to tylko obłogowany bedzie w ofercie. Tym razem przynajmniej mam nadzieje ze nie bede tego zalowal do konca zycia.
Czy taki oblogowany jako olejowany tez tez lepszy od litego, czy tylko w przypadku lakierowanego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 15:41 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4151
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Robimy teraz blat 8 cm. Cały będzie lity.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 16:15 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
czyli podkładka z wióruwki o grubości 7cm (jako osobny element) i na to idzie blat z pełnego litego, który od czoła będzie miał listwe szeroką na 8cm a płaszczyzna grubości 1cm ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 16:58 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4151
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie. Będzie poklejony z kawałków grubości 2 cm -> 230x5x2 - spód i góra. Środek wypełniony częściowo. Wymiary 230x70x7.

Kiedyś mój tato posłuchał pracownika i nakleił drewno na wiórową - blat.
Pobejcowane na ciemny brąz. Po czasie była kupa. Lepiej już było zrobić fornir.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 20:53 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 16:17
Posty: 1724
Danio w Tychach nie ma.

_________________
Da mihi animas, caetera tolle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 21:12 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
w tychcach jest soma i tam raczej sa takie blaty. Kupilem dzis u filipiaka w kalwarii i poplynolem 1400 znaczy 1400 zarobilem mniej niz wyliczylem :) i mam nadzieje ze nie poplyne bardziej, bo w zyciu ani nie widzialem aby ktos olejowal blat a ja sie podjalem tego zlecenia i najgorsze jest ze blat jest w literze U z wcieciem w parapet i pólwyspą. Zastanawiam sie jak zrobic na krawedzi r2 olejowane i r0 na laczeniu blatów. moze lepiej r1 na krawedzi laczenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 21:43 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 585
Lokalizacja: SANOK
może to i nie ideał ale zaolejuj blaty 2x na zakładzie poprzycinaj z lekkim naddatkiem zrób R ale nie do końca ( przed olejowaniem )
potem poskładaj, po docinaj , resztę do frezuj Rką ( już złożone na meblach u klienta ) i po olejuj całość ( troche wypity jestem ale może łapiesz co i jak , u klienta dojeżdżasz tylko frezem do konta i olejujesz ) lol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 22:49 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
Danio, ja jestem zakręcony, ale Ty czasami mnie rozwalasz ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 paź 2016, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:40
Posty: 661
Lokalizacja: olsztyn
a jak robisz z laminatu???
moze tak samo zrob??
ja sie nie znam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 08:02 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
DANY właśnie myślałem aby tak zrobić z krawędziami r2, tylko bardziej myślałem aby zaolejować już na gotowo u siebie a u klienta doolejować same krawędzie dofrezowane r2 w rogach blatu. Nawet jak by wyszedł ciut inny odcień to na krawędzi go raczej nie będzie widać.

Jelina to nie ja tylko klienci tak wydziwiają. Odstraszałem Panią od tego blatu ale Pani mnie przycisnęła i na nic moje jęki chociaż lubię wyzwania. Dziś odmówiłem zlecenia na jedną małą szafkę łazienkową stylową w połysku która w necie kosztuje 10k. Jak bym chciał to robić to znów bym kombinował.

przemo1803 Nie zrobię tak jak laminowany bo tym razem już nie wypada dać aluminiową listwę kątową do łączenia blatu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 08:09 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
Jakie wyzwanie, Danio? Jakie wydziwianie klienta?
Chcesz najpierw złamać krawędź a później to łączyć?

Frezujesz na warsztacie, tam gdzie ma być łączenie nie ruszasz (z marginesem). Frezarka na montaż. Pasujesz elegancko blaty, łączysz, jedziesz frezarką w rogu gdzie łączyłeś i dajesz olej. Wszystko elegancko.

Nie samymi buciarkami czy kontenerkami człowiek żyje ;-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 08:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 gru 2014, 16:29
Posty: 511
Lokalizacja: Beskid Żywiecki
Zawód: Byłem pilorzem :D
Specjalizacja: https://www.youtube.com/watch?v=SW8YwDs3aoY
Jak potrzebujesz to ci wyślę cennik z Belmebu. Za dobrą flajszkę oddam ci mój rabat :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 08:43 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
Jelina jak się w zyciu nie widziało i nie robiło to tylko teoria jest jak to trzeba zrobić. A dla takiego jak ja co robił przez 10 lat u prywaciarzy tylko skrzynki z wiórówki to jest nie prosta sprawa.
Stoi przede mną blat łazienkowy pogrubiany z nogą z reklamacji bo popękał i sie zastanawiam jak to zrobić i szczerze zielony jestem bo jedna noga jest prawie cała zalana lakierem i tez popekał lakier, więc nie mam pomysłów co jest grane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 10:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lut 2015, 18:52
Posty: 329
Lokalizacja: Żory
wrzucaj foty szczerbol to pooglądam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 10:55 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
później powrzucam w nowym temacie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 paź 2016, 14:51 
Offline

Rejestracja: 14 mar 2015, 17:50
Posty: 554
Ja tam przez 15 lat klepałem w klawiaturę i lampiłem się w monitor, więc łatwiej nie mialem ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 06:57 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
Pytanko o drewno bo się nie znam. Ciachnąłem blat dębowy klepke na mikrowczep po długości odcinając 30mm pasek. Już przy cięciu listewka zaczęła się wyginać do środka, znaczy że drewno w środku było bardziej suche niż na zewnątrz ? Jeśli tak to dlaczego po 4 dniach listewka nie wyrównała wilgoci i nie wróciła do prostej lini ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 08:32 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 393
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
A słyszałeś np o naprężeniach w drewnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 16:44 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2081
Lokalizacja: Swaj
Danio, moja dewiza zawodowa numer 1:
Unikać litego drewna. Szczególnie tego klejonego!

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 17:29 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 191
Lokalizacja: Legnica
a szczególnie unikać go jako blat roboczy w kuchni


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 17:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1436
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Danio , bo to był blat wiórowy z dembowym mocnym laminatem :D

Poz tym na pewno źle wycięła pilarke z scmu. :piwko:

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 lis 2016, 19:25 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1668
Piotr pisze:
A słyszałeś np o naprężeniach w drewnie?
słyszałem ale tego to nie wiem jak to działa.

Ja starałem się uniknąć ale Pani mocno napierała mnie i uległem, musiałem, nie miałem wyjscia :) No ale kubik jakos zrobił taki blat i chyba nie pierwszy i chyba działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group