TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 13 gru 2017, 10:18

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
Post: 21 cze 2017, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2015, 14:50
Posty: 236
Lokalizacja: Wadowice
Zawód: zawodowiec
Przymierzam się do zakupu jakiegoś wykrywacza instalacji żeby zminimalizować ryzyko przewiercenia kabli czy rur podczas montaży, korzystacie z takich urządzeń? Jeśli tak, to z jakich, jeśli ktoś ma konkretny model i mógł by skrobnąć kilka zdań - będę dźwięczny :)

_________________
Życie jest zbyt krótkie, by było małe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 cze 2017, 23:23 
Offline

Rejestracja: 11 sty 2015, 11:06
Posty: 201
Lokalizacja: okolice Kalwarii
Zawód: technik informatyk
mam wykrywacz Stanleya za 80zł (nie pamiętam jaki model) i działa bez problemów. Wykrywa prąd, metal i drewno.
takie urządzenie to bardzo dobra sprawa i warto poświęcić te pare chwil na sprawdzenie, niż potem mieć problem z przewierceniem kabla..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 07:34 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2015, 16:20
Posty: 187
ja mam Boscha PMD zielonego i nie jestem do końca zadowolony, najgorsze jest to że nie wyznacza dokładnego położenia kabli czasem zapiszczy a za chwile w tym miejscu nic nie widzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 maja 2013, 16:50
Posty: 157
Lokalizacja: eksłomżyńskie
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble
Mam Boscha zielonego i niebieskiego i tak jak kolega powyżej napisał
czasami wariuje , zwłaszcza na tynkach gipsowych
dobrym sposobem jest przyłożenie lewej ręki do ściany a prawą obsługiwać wykrywacz
i włączać wykrywacz już przyłożony do ściany

_________________
Stolarz uczy się całe życie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 15:36 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 3207
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Biorę wiertarkę i odpalam bez udaru. Nawiercam otwory w tynku. Biorę latarkę i patrzę w otwór. Jak pusto, to wiercę głębiej.
Mam wykrywacz, który był w promocji z Blumem. Ale jakoś go nie używamy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 17:19 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 22:45
Posty: 254
Lokalizacja: Wieliczka
Do metalu duży neodym tylko czasami trudno oderwać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 18:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1404
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Mam niebieski bosch. Często , często pika bez powodu . Nie polecam

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 18:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 1980
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz (chyba)
Specjalizacja: schody
A ja długo czytałem na temat wykrywaczy i w końcu zacząłem od jakiegoś za stówkę z leroy. Patrząc po komentarzach innych sprzętów nawet takie za 2 koła nie dawały pełnej satysfakcji, więc stwierdziłem że zacznę bardzo tanio. Szczerze mówiąc na tyle ile mi potrzeba to działa. Albo inaczej - odkąd go posiadam nie przewierciłem żadnego przewodu. U Was, meblarzy, jest trochę inaczej. Często kable poprowadzone są na wysokości na jakiej wiesza się szafki. U mnie to zazwyczaj jakieś gniazdko, włącznik światła czy inny pojedynczy zbłąkany kabelek.

Mam dokładnie coś takiego - https://www.leroymerlin.pl/elektrycznos ... ODUCT-FEED{QP}&utm_medium=feed&utm_source=Okazje.info&utm_term=4351592|115044130|288050886|61303398&utm_content=feed

_________________
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 19:22 
Offline

Rejestracja: 26 mar 2016, 19:38
Posty: 224
Tak jak Jenot , mam niebieskiego Boscha za jakieś 400 zł i niedawno porównywałem go z Boschem za 2500 zł . Oba niemal identycznie wskazywały miejsce prowadzenia przewodów i oba zaliczyły po wpadce . Zaczęły wskazywać przewody w miejscach , w których po prostu ich niema . Dla potwierdzenia klient miał porobione zdjęcia ścian przed położonymi tynkami .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 lip 2015, 13:00
Posty: 553
Lokalizacja: Wrocław, Dolny Śląsk
Zawód: ekonomista, stolarz
Specjalizacja: schody,meble,drzwi
Ja używam niebieskiego boscha był w zestawie z wiertarką. Jak narazie nie narzekam tyle że używam sporadycznie. Jakiś tam wyznacznik jest w opcji z zoom można namierzyć dość precyzyjnie kabel. Gorzej jak w pobliżu są narożniki stalowe i inne żelastwo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 21:30 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 750
Lokalizacja: Mazoffshe
Zawód: Technik introligator
Ja długo stałem przed półką w markecie i najlepiej wskazywał najtańszy dexter. Nie chciało mi się w to wierzyć więc go nie kupiłem. Teraz widzę że to był błąd.

_________________
Rób to w co wierzysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 cze 2017, 21:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 207
Mamy boscha zielonego i powiem tak, czasem pika a przewodu w ścianie nie ma to fakt, ale nigdy nie mieliśmy tak żeby nie zapikał a był przewód,
dlatego uważam że warto kupić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2017, 11:35 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 143
Lokalizacja: Legnica
posiadam GMS 120 i można powiedzieć że jestem z niego zadowolony ,spełnia swoją rolę nigdy mnie nie zawiódł . wcześniej miałem tez Boscha tylko że zielonego i jak go przed wskazaniem nie skalibrowałem to wariował . z tą ręka na ścianie podczas kalibracji i wskazania mogę potwierdzić że cos w tym jest. obecny model mimo że ma automatyczną kalibracje , i tak uruchamiam dopiero na ścianie .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2017, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2015, 14:50
Posty: 236
Lokalizacja: Wadowice
Zawód: zawodowiec
Dziękuję za pomoc, to jeszcze jedno pytanie. Jest jak jest, ale czy używacie ich faktycznie przed wierceniem?

_________________
Życie jest zbyt krótkie, by było małe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2017, 21:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 mar 2014, 22:29
Posty: 500
My mamy tego z Boscha z wyświetlaczem. Niezły, ale niekiedy oszukuje że "coś " jest a nie ma . Ale przewody i dziury w porothernie wykrywa praktycznie bezbłędnie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2017, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1404
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
Jemy , kup go . Przy pozwie będziesz miał się czym bronić ;)
A tak serio trzeba mieć , bo czasem uratuje 4litery .

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 cze 2017, 23:10 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 143
Lokalizacja: Legnica
lepiej mieć jak nie mieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 cze 2017, 08:15 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 576
Lokalizacja: SANOK
Mało jest tych skili 550 ale jak ktoś ma i miał styczność z boschami to bardziej chwali te sklile .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 cze 2017, 08:25 
Offline

Rejestracja: 17 cze 2015, 19:47
Posty: 143
Lokalizacja: Legnica
taka ciekawostka ,bosch jest właścicielem skilla


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 cze 2017, 10:52 
Offline

Rejestracja: 06 gru 2013, 11:40
Posty: 576
Lokalizacja: SANOK
daewoo to też chevrolet , ale z CAMARO ma mało wspólnego szczerbol


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group