TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 paź 2019, 18:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 13 kwie 2017, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 08:05
Posty: 900
Lokalizacja: Puławy
Zawód: stola(z)rzyna
Specjalizacja: Zrobić i się nie orobić
Tak, ale jakby go nie było te dwa miesiące temu to pewnie byś nie wiedział jak napisać nawet te proste "programy". To tak jak z Krayem w PRO100. Co z tego, że robisz jak nie wiesz co robisz. Tylko w komputerze nie będzie zniszczeń tak jak w realu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 13 kwie 2017, 20:41 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Problem polega na tym, że ci co wprowadzili tego kray sami nie wiedzą, co mają powiedzieć ludziom, żeby zaczął działać tak jak chcą:)

Napiszesz programy na vitapa. Za pół roku dojesz do wniosku, że możesz napisać je lepiej. No i zleci rok. Najważniejsze, aby iść do przodu. Maszyna ma robić pod Twoją produkcję, a nie ty masz produkcję zmieniqć, żeby ona mogła wiercić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 13 kwie 2017, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 602
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
To też nie do końca tak, jak piszecie. Część klientów przy zakupie maszyny nie jest świadoma że tego trzeba się nauczyć i może się zejść, inni myślą jakość to będzie, trzeci będą cisneli producenta o oprogramowanie biurowe wczesniej i szkolenie wcześniej przed przyjazdem maszyny - to jest najlepsze rozwiązanie bo tak jak swierdził BIHA będzie wiedział o co pytać i szok jest trochę mniejszy. Kolejni kupują od razu dodatkowe programu żeby nie pisać programów ręcznie - ale oprogramowania maszyny i tak trzeba się nauczyć. Najgorsza możliwa sytuacja to jak wszystko przyjedzie na kupę , maszyna , program maszynowy, program do projektownia i jest jeszcze masę stałej produkcji w toku, nie ma wczesniej kupionych narzędzi i nie wszystko można sprawdzić , itd. . Wtedy nic nie idzie i wszystko się przeciąga. Ot życie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 14 kwie 2017, 20:06 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 244
Lokalizacja: Rzeszów
lignumsoft dokładnie. Jak przyjechał serwisant i pojechał, to wiedzieliśmy jak nawiercić otwór lol no i się zaczęło o matko co to będzie. No ale pomału po trochu metodą prób i błędów doszliśmy do pewnego etapu. No i teraz bez pomocy serwisanta dalej raczej nie pójdziemy. Wiercimy, frezujemy nacinamy - czyli to co serwisant nam pokazał na początku i jak sam stwierdził nie będzie na pokazywał nic więcej bo szkoda na to czasu. Miał rację rotfl
Dzwoniłem też do Chocheja, ma Corpusa, zaprasza na pokazy (mieszka w czeskim cieszynie - doskonałe piwa mają :piwko: ) no ale stwierdził że to bez sensu. Powiedział naucz sie maszyny, programowania - zaglądnij wtedy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 14 kwie 2017, 21:33 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Programy możesz pisać na 3 sposoby.
1. Zrobić 1000 programów na różne ewentualności
2. Pisać otwory z palca lub edytować to co pkt. 1
3. Napisać parametrycznie i do tego własne makra
Przykładowo mam program "bok" do szaf. Poprzez uzupełnienie parametrów w programie mogę wiercić boki niezależnie od tego, jakiego są wymiaru, czy są widoczne, czy nie widoczne, lewy czy prawy, ile mają półek, prowadników, jakich prowadników, ilość wieńców i ilość półek między tymi wieńcami itd. Wszystko w jednym pliku na różne ewentualności.

Z tym, że za każdym razem jak przychodzi wiercić mebel, to to trzeba uzupełnić np.:z kartki, czy z projektu. Można też częściowo przygotować.
Jest, to dwa razy szybsze i elastyczne, jak wklepywanie wierceń z palca.

Tak działałem jakiś rok. Teraz kupiłem Corpusa i jest jeszcze szybciej. Zaprojektować, czy narysować mebel i tak muszę.
Więc nie ma różnicy, czy to zrobię w pro100, czy w Corpus. Co daje Corpus? Dwa razy klikam i mam przygotowane programy do wierceń.
O meblu myślę, jak rysuję. Który bok widoczny, ile półek, jaki i w któym miejscu prowadnik. Jak wiercę, to już nie muszę wnikać w szczegóły i sobie przypominać co miałęm na myśli. Programy są w katalogach z podziałem na poszczególne szafki, które są w rozpisce.

Lignumsoft w niecały tydzień czasu przygotował mi postprocesor do Maestro i to tak, jak ja chciałem:) Wiercenia, nut, pomiar długości elementu.
Teraz, jak staję przy maszynie, to biorę element i wybieram plik z katalogu. Nie wnikam, czy dobrze wprowadziłem wymiar, ilość półek itd.

Pozostało testować i rozbudowywać blibliotekę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 18 kwie 2017, 16:07 
Offline

Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:40
Posty: 7
przepraszam - zarobiony jestem.... Czytałem posty prywatne zapomniałem zajrzeć do wątku...

Odbioru nie podpisałem - na druczku odbiorowym wpisałem adnotację, że maszyna jest niesprawna i nie dokonuje jej odbioru. Nie było więc przekazania na produkcję, który to druczek miał gotowy dostawca - SCM.
W leasingu - była adnotacja że Leasingodawca zapłaci cenę po podpisaniu protokołu odbioru bez zastrzeżeń. Wydawało mi się, że to spowoduje chęć serwisu do uruchomienia maszyny. Ale pomyliłem się.
maile z opisem problemów wysyłem długo - SCM nie odpowiadał.

Jesteśmy z centralnej Polski - mazowsze ;-)

Brałem z SCM Polska - a płacił leasing. Niepotrzebnie zresztą.... Ale to jak w życiu - pewnie były powody...

AdamZ - przepraszam Cię - problem polegał na tym, że maszyny serwis nie uruchomił. Jestem wiarygodny bardziej niż serwis SCM. Umiałem opisać problemy - oni nie odpowiedzieli, nie próbowali. Były 2 wizyty i na tym poprzestali. Nie mogłem i nie chciałem używać maszyny nie przyjętej na produkcję. Poza tym z takim serwisem nie chciałem po 2 misiącach ciszy współpracować. Kupiłem inną maszynę i problemy produkcyjne rozwiązałem. Cyflex nie mógł zrobić tego co obiecali handlowcy....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 18 kwie 2017, 16:13 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Twoja hala robiła rok czasu jako magazyn?
Podobno, jak się maszyny nie odbiera, to nie można jej używać. Także sobie...stoi.
Skąd wiesz, że Cyflex nie mógł zrobić tego co obiecali handlowcy, jak nie był podłączony?:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 18 kwie 2017, 16:23 
Offline

Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:40
Posty: 7
Stała.... Była podłączona, serwisanci próbowali.... nie dali rady. Po 2 miesiącach ciszy w komunikacji - owinąłem streczem i wywiozłem do magazynu. Kupiłem inną maszynę (.... też SCMu ;-) ) która pracuje bez problemów.

Programy na edytorze pokazywały co i jak będzie obrabiane (symulacja działała). Obróbka nie ruszała - same błędy po włosku. Serwisanci bezradni - ja wkurzony - bo 3 pracowników 2 dni straciło na tę parodię szkolenia.
Tyle.

PS - nie jestem nowicjuszem ani w produkcji ani w obsłudze maszyn opartych na Xilog Plus. Nie ogrnąłem wersji dla Cyflexa - bo nie było takiej potrzeby.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 25 maja 2017, 06:16 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
PBstol jak działa to porozumiewanie się Cyflexa z Corpusem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 25 maja 2017, 06:23 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Dogadują się jak kochankowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 18:55 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie chcę zaśmiecać tematu o Corpusie.

Mali
W Cyflexie od momentu odpalenia, poprzez zjazd tego docisku i rozpoczęcie wiercenia (ruch osi X), to jest 10 s. Czyli na 6 formatkach, to jest minuta. Na 36 godzina.
Minusy tego rozwiązania:
- wydłużony czas
Zalety:
- możesz wiercić różne wymiary bez wachlowania ręką (przy dociskach manualnych). Nie trzeba ustalać produkcji wymiarowo.
- włożysz formatkę 5 mm niższą, to maszyna ją zmierzy i cofnie. Np pomylisz wieniec z półką.

Ja jak wiercę, to w tym czasie szukam innych formatek lub wykonuję inne czynności (wybieram ładniejszą stronę, wbijam kołki, wkręcam prowadniki), więc to nie do końca tak, że ten czas się traci.
Chyba, że ktoś stoi tylko przy maszynie wkłada i naciska guzik - takie jego zadanie.

Z tym dociskiem jest tak, że można go wyłączyć. Trzeba byłoby się uśmiechnąć do serwisanta, żeby powiedział, w którym miejscu to się robi.
Jeżeli chodzi o fotokomórkę, to mogłaby być ona np krótsza. W sumie, to można ją nawet odkręcić, wyjąć kabelki i położyć obok siebie - tak żeby na siebie cały czas "patrzyły". Każda maszyna ma jakieś wady. Niektóre da się ominąć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 19:12 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 154
W BHX 050/055 nie ma docisku z góry (za to jest duży panel który dociska formatkę na płaszczyźnie)
W Biesse Brema Eko zreszta tez tego docisku nie ma..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 19:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
https://www.youtube.com/watch?v=ZhtyNSp_CPc

Zobacz jaka jest w tych maszynach odległość od tych docisków do wiertła, które wierci. W Tym BHX, to chyba z 10-15 cm. Jakie jest rozstaw między tymi dociskami.
Formatka stoi na pionowo. Wszystko jest pięknie, jak jest prosta. Niestety w rzeczywistości tak nie ma.
Na mnie ta maszyna wrażenie nie zrobiła.

W cyflexie docisk jest można powiedzieć przy samym wiertle. Jak wkładam formatkę wygiętą, to wtedy widzę, jakie to ma znaczenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 19:58 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 154
Teraz BHX wyglada trochę inaczej, tzn nie wiem jakie są zmiany względem poprzedniej wersji, ale zewnętrznie wyglada inaczej. Co do rozwiązań technicznych, nie mogę się wypowiedzieć, tylko słucham.. Plusem na BHX jest dla mnie konstrukcja, gdzie formatka jest wiercona od tylu i wszystkie agregaty znajdują się za blatem podawczym. Jednak to jest tylko kwestia miejsca które mam przeznaczone na wiertarkę (na hali stoi słup który muszę ominąć)

Na targach BHX wypadał najlepiej, być może ze względu na super operatora który robił wszystko o co go prosiłem. Niestety SCM nie wystawił ani cyflexa f900, ani cyflexa s.. Bede jechał do Kielc do zaprzyjaźnionej stolarni gdzie właśnie kupili Cyflexa S i korzystają z Olimpik k560 która tez wpadła mi w oko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 20:37 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Przestawili monitor, bo był z dupy strony. Jak ją oglądałem, to operator był ogarnięty. Jednak podczas pracy widziałem, że formatka się chwieje.

Dla mnie wygodnie jest wkładać formatkę, tak jak widzę ją na monitorze. Później widzę, jak wierci, to co mam wyświetlone.

Przy zakupie maszyny z jedną łapką warto jest zobaczyć, jaki jest jej zakres pracy. Czyli obróbka długiego elementu. W Cyflex S ten zakres jest duży. 2,6m trzy chwyty włacznie z pierwszym. Czwarty, jakby wypadło wiercenie pod łapką. Maszyna o małym zakresie pracy może łapać sześć razy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 20:47 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 154
O widzisz :) takie tipy muszę zapisywać..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 21:18 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
https://www.youtube.com/watch?v=ze8bPL5twm8
To fajna maszynka. Wiertarka cnc, wielowrzecionowa i małe cnc w jednym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 26 maja 2017, 21:33 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 154
Było coś podobnego z ta obrotnica :) niestety ze względu na ogromna powierzchnie targów, ograniczony czas i umówione spotkania.. skupiałem się raczej na bardziej dostępnych maszynasz :)

Choć przy bezobsługowej linii produkcyjnej Homaga zatrzymałem się na dłużej ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 15 lis 2017, 00:05 
Offline

Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:40
Posty: 7
Tak dla kolegów informacji - maszyna Cyflex F900, której firma SCM nie potrafiła uruchomić od 4 maja 2016 do lutego 2017 ma numer AB / 225858.
Czytałem w opinii eksperta, że nie dało się sprawdzić pracy maszyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 15 lis 2017, 07:20 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1725
Czyli myślałeś że od maja 2016 będziesz robił na maszynie a tu lipa, czy coś Cię lepiej potraktowali ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 15 sty 2018, 13:31 
Offline

Rejestracja: 09 sty 2015, 16:24
Posty: 7
A ten Cyflex to się zmieniał jakoś ostatnio? Bo te ze strony to chyba coś już trochę innego...?


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 27 cze 2018, 04:42 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1001
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Drobiazgi


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 27 cze 2018, 04:47 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1001
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Tak a propo możliwości Cyflexa.
Producent twierdzi że się nie da.
TORUS daje radę :) Ktoś podejmie wyzwanie ? :)


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 28 cze 2018, 15:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lis 2016, 23:04
Posty: 107
Lokalizacja: Śląsk
Ładne to je

_________________
Trza z pracą wykiwać a nie by z nami ona kiwała


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 28 cze 2018, 19:15 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1001
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Wzoór jest kaszubski, wprawdzie od twórczyni dostałem pozwolenie i nawet odpowiednie pliki ale jednak trochę pracy to kosztowało. Zwłaszcza że Cyflex nie łapie takiej masy punktów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 28 cze 2018, 20:18 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zależy jaki Cyflex:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 28 cze 2018, 20:24 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1001
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Nie wiem ile potrafią inne bo nie widziałem. Z chęcią się czegoś nauczę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 29 cze 2018, 06:04 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Pewnie miałeś ze 100 programów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: SCM Cyflex
Post: 29 cze 2018, 13:04 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1001
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Dlaczego sto ? Nie rozumiem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 179 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group