TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 wrz 2019, 17:07

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna
Autor Wiadomość
Post: 03 mar 2019, 10:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Rysuje, bo masz źle ustawiony chwytak. Ja u siebie też miałem ustawiony źle, ale udało mi się, go wyregulować. Rysowało mi płytę gładką, a teraz jest ok.
Robisz tak:
- agregatem jedziesz do góry, tak żeby mieć dostęp do stołu i do chwytaka.
- przejeżdżasz chwytakiem do środka maszyny
- w chwytaku w części stałej masz 2 nakrętki. Luzujesz i masz chyba 2 śrubki regulacyjne.
Trzeba wyregulować stałą część chwytaka, tak żeby wyszedł do przodu przed stół.
- bierzesz kawałek płyty o szerokości chwytaka i jak nie masz szczelinomierza, to złożone ze sobą 2-3 kartki papieru.
- chwytak powinien być tak wyregulowany, że jak dociśnie element (docisk pełną siłą), to między elementem, a stołem te 2-3 kartki powinno się dać przesunąć. Jeżeli nie da się ich przesunąć, tzn, że chwytak jest schowany pod blatem i formatka będzie ocierać.

Taka uwaga. Jeżeli wyregulujesz chwytak za bardzo przed blat, to przy wkładaniu formatki będzie ona czepiać o chwytak.
Jednak da się wyregulować tak, żeby nie rysowało i jednocześnie dało się formatkę komfortowo wkładać.
Możliwa też jest regulacja stołów. Tylko nie warto robić wszystkiego na raz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 mar 2019, 16:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
W creatorze jest tak że łapka porusza się i z dołu i z góry. Od dołu tylko kilka milimetrów tak by nie zahaczyć o łapkę no a reszta z góry. Oczywiście dolną łapka unosi się tylko minimalnie nad poziom blatu. Poduszka powietrzna pomaga przy elementach by się nie rysowały jednak lakierów nie wkładam po polerowaniu a raczej staram się wszystko owiwrcone dać do lakierowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2019, 08:39 
Offline

Rejestracja: 09 mar 2017, 18:25
Posty: 336
Lokalizacja: Olsztyn
Specjalizacja: meble … czyli manufaktura na zamówienie :-)
właśnie - primo formatujemy - wiercimy , secundo lakierujemy, chociaż zauważyłem , że na przyssawkach cnc - jak miałem ...mus- to wysoki połysk się nie odcisnął- szczęśliwie bez rys, wgnieceń itp. ale lepiej nie ryzykować , choć wiem, że gro osób robi odwrotnie

_________________
"zawsze wydaje się , że coś jest niemożliwe, dopóki nie zostanie zrobione"
Nelson Mandela


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 14:11 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2017, 19:08
Posty: 9
Jakiś czas temu pytałem o opinie na temat Maggi F8/F12. Całkiem ciekawa maszyna, która ma po 2 wiertła w osi X i osi Y w wierceniu poziomym, dlatego można ją dołączyć do maszyn pokroju Vitapa K2 2.0, Holzherra oraz Gannomata. F8 różni się od F12 jedynie szerokością roboczą (80 lub 120 cm). Oprogramowanie to TPA więc to samo co w Vitapie.

Co do wiertarki cały czas zastanawiam się czy brać właśnie Maggi F12 czy Vitapa K2 2.0. Na korzyść Vitapa przemawia magazynek na 4 frezy, 2 łapki, możliwość frezowania z 4 stron, natomiast Maggi jest trochę tańsze, ale z kolei mało kto zna tą wiertarkę co też może działać na korzyść Vitapa. Dodatkowo w tym nowym Vitapie można dokupić agregat kątowy, ale nie wiem na ile to się sprawdzi i w ogóle warto zawracać sobie tym głowę.

Czy ktoś kto posiada wiertarkę CNC z frezem może się wypowiedzieć czy na własne potrzeby wykonuje fronty frezowane? Czy korzystniej zlecić to zewnętrznej firmie? Dodam że lakierowanie i tak zlecam bo sami nie lakierujemy.

Mam zamiar podjąć decyzję w najbliższym tygodniu więc liczę na podpowiedzi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2016, 21:15
Posty: 600
Lokalizacja: Kobyłka
Specjalizacja: oprogramowanie do mebli
Kolego DEF jak sama nazwa tych maszyn wskazuje to są WIERTARKI, frezy tam nie są po to aby frezować fronty, sporadycznie 1 szt czy 2 można wykonać trochę kombinując ale to nie jest maszyna do frezowania frontów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 17:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
Ja mam feldera creator i zrobiłem kilka prób takich frezowań. Generalnie na plus bo łapki są przekładane bez zatrzymywania elementu ale trzeba sporo od krawędzi odstąpić by łapki nie musiały się przekładać. Tak jak pisze Adam to raczej jako dodatek a nie stały element pracy ale gdybym nie miał cnc innego do frontów to pewnie bym robił w creatorze fronty.
Generalnie jak Cię stać to lepiej mieć możliwość zmiany freza. Jeśli chcesz robić np połączenia kątowe blatów to potrzebny jest Ci frez lewy i prawy....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 17:55 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Na swoim Cyflexie robię fronty frezowane, ramki ze szprosami i ogólnie jestem zadowolony. To jest pod własne potrzeby. Jakbym robił np dzień w dzień komuś usługę, to są do tego lepsze maszyny. Wszystko zależy od skali.


Ostatnio zmieniony 10 mar 2019, 17:56 przez PBstol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 17:55 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 153
Marku, obrabiasz blaty kuchenne na CNC? Nie mogę znaleźć żadnych filmów, a ciekaw jestem jak to wychodzi..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
Na razie tylko próby. Mam natomiast właśnie frez lewy i prawy w maszynie. Przydaje się nie tylko do blatów ale też do wycinania np czegoś na kształt litery C a jest wcześniej oklejone... Nie ma stresu że wyrwie Ci okleiny bo odpowiednio dobrane kierunki freza ja dociskając.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2019, 21:21 
Offline

Rejestracja: 13 kwie 2017, 23:22
Posty: 153
Ta zasadę rozumiem, i dokładnie tak wyobrażam sobie obróbkę postformingu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2019, 18:44 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Takie frezowałem. Od tyłu jest wybrane na lustro.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2019, 19:40 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 240
Lokalizacja: Rzeszów
Na Point2 robimy zacięcia blatów bez zmiany freza na lewy lub prawy.

PBstol, jaki jest czas wykonania takiego frontu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 mar 2019, 19:56 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jeżeli chodzi o frezowanie blatów, to frezowanie wyjdzie na tyle dokładnie, na ile równy będzie blat. Dlatego, że blat jest elementem, który się przesuwa względem bazy. Mam popisane programy parametryczne na blaty, które wchodzą w okno, ale i tak wolę je robić "ręcznie" od szablonu.
Da się frezowania robić frezem prawym. Z tym, że blat się wkłada drugą stroną.

Fronty ze zdjęcia. Frezowanie pod lustro/szkło + wycinanie trójkątów, to jakieś 40 min na wolnym biegu. Można szybciej, ale jak jest wolniej, to mniej szlifowania. Plus jest taki, że odpalam i nie muszę tego pilnować. Stoję obok i robię coś innego. Te poszły w miarę szybko. Jutro będą polerować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 mar 2019, 17:32 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zostało wkleić lustro.


Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 02:35 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 958
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Jak wykańczasz lewą stronę ? Dajesz listewki ? Czy inaczej ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 06:57 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Lewa strona polakierowana jest na półmat. Nie daję listewek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 14:24 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 958
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Lustro wpuszczone rozumiem. To jak wykańczasz połączenie krawędzi lustra z frontem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 15:24 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
A Ty jak robisz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 18:16 
Offline

Rejestracja: 25 lis 2018, 11:38
Posty: 4
Zauważyłem że w temacie gdzieś pojawia się kwestia wiertarki CNC Creator 950 firmy felder, "niestety" zakupiłem tą maszynę ponieważ jak wspominano tutaj wyglądała na targach ciekawie. Mam ją od grudnia i długo zastanawiałem się czy coś w ogóle o niej pisać, ale napiszę:
- pierwsza rzecz nie dajcie się zwieźć przedstawicielom że maszyna robi wszystko i jest do wszystkiego, nawet stoliki które są w ofercie i wszystkich filmikach pokazowych są za opłatą ok 10 000zł
- nastawcie się na problemy z wiertłami przelotowymi - maszyna nie obsługuje wierteł o długości 70 mm
- problemy z czujnikiem pomiaru elementu, maszyna za każdym razem podczas pomiaru gubi wymiar, zalecenia producenta - materiał musi być czysty i dokładnie prostokątny :)
- bolec bazowy ma otchyłkę obecnie w granicach ok.1-1,5mm prawdopodobnie to wina zastosowania plastikowych tuleji ale kto to wie :)

O rysowaniach elementu itp. lepiej nie będę wspominać bo szkoda pisania i czasu, chociaż chwalić serwis feldera za pomysłowość. Jeśli maszyna rysuje wam płytę wiórową zwykłą naklejajcie folię ochronną na każdy element :) po prostu boki zrywać.

Podsumowując, od dnia przyjazdu tj. około połowy grudnia maszyna ma przepracowane u mnie w zakładzie produkcyjnym 76 godz! Dobrze że za w czasu nie pozbywałem starej wiertarki cnc bo chyba poszedłbym z torbami dzięki firmie w/w.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
Chyba rozmawialiśmy telefonicznie. Też mam ta maszynę.
Bolec bazowy u mnie bez zastrzeżeń. To mogą poprawić nawet zdalnie jeśli błąd jest stały. U mnie tak korygowano zderzak.
Stoliki z rolkimi sami zrobiliśmy za tysiąc złotych cena która widziałem jest wysoka. Masz te stoły?
Wiertła u mnie też 77 ale dostępne są normalnie w ita i innych dostawców. (inna sprawa że z starej wiertarki też mam 70)
Czujnik pomiaru jest problematyczny u mnie też. Błędy wychodzą przy oklejonych elementach. Serwisant poprawił to u mnie tak że pomiar jest robiony poniżej okleiny bo ta zawsze robiła problem.
Pomiar jest długi czasowo u mnie zmienili na 5 z 10mm i jest nieco szybszy ale trwa to długo. Z tego co wiem inne maszyny robią to szybciej.
Jeśli chodzi o rysowanie elementów to płyty normalniej nigdy mi nie porysowalo ale lakieru już bym nie obrabiał.
Mam stół z poduszka powietrzną. Też masz?

Mnie wkurza to że mam w nowej maszynie oprogramowanie jeśli chodzi o tpa z 2016. (edytor bo program sterujący jest nowy)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 18:52 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Jak rysuje element, to może te chwytaki są źle ustawione względem stołu. Są poniżej poziomu stołu. Jak zaciska element, to napiera na stół. Pewnie jest regulacja. Od grudnia sporo czasu. Zgłaszałeś to?

Każdą formatkę oklejać? Dobre:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 19:16 
Offline

Rejestracja: 25 lis 2018, 11:38
Posty: 4
Chwytaki są najprawdopodobniej źle ustawione bo na pierwszym stole powietrznym rysuje mi elementy od brzegu, widać też wyraźne wytarcia na krawędzi pierwszego stołu prze chwytakach. Być może to nie chwytaki, ale cały stół jest źle ustawiony ponieważ na drugim już takich przetarć nie widać. Stoły też sami zrobiliśmy, też za 1/10 ceny :). Czujnik pomiaru tak jak opisałeś błędy przy różnym obrzeżu 2mm inna odchyłka, 0.5 mm inna ale i bez obrzeża wskazuje odchyłki mimo wymienionego czujnika. Jeśli o oprogramowanie, dziwi mnie że program jakby się delikatnie wieszał, szczególnie przy wyszukiwaniu odpowiedniego programu, lub zadawaniu programu do obróbki program strasznie muli. Jeśli chodzi o rysowanie podejrzewam także docisk z góry, wali to z impetem albo w stół powietrzny albo w element, kółka dociskowe działają z taką siłą aż zauważalne są na nich wgniecenia podczas docisku. Felder o tym wie i jak to felder, czekamy na aktualizację oprogramowania, jak by to miało coś wspólnego z siłą docisku :)

Do PBstol:
- zgłaszałem nie raz - twierdzą że jak rysuje element to płyta powinna być oklejana folią ochronną, mimo iż po to zakupiłem stół powietrzny żeby nie rysowało
- druga sprawa twierdzenie iż "czujnik będzie działał poprawnie jak będzie element czysty i w pełni prostokątny" to też z deka naciągane

Jeśli chodzi o wiertła 70 mm, czy ktoś posiada jakieś centrum obróbcze feldera czy wiertarkę która takowych wierteł nie obsługuje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 19:39 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Powiedz dla nich, że formatki są wycinane na panelowej Feldera ;)

Nie widać tam regulacji stołu? Z regulacją baz i stołów jeszcze jest tak, że czasami trzeba przestawiać agregaty w Y.
Stoły możesz regulować sam, ale do regulacji programowej pewnie dostępu nie masz.
Skoro u Marka nie rysuje tzn, że da się tak ustawić, żeby nie rysowało.
A ten czujnik jak jest umiejscowiony? Pewnie mierzy gdzieś na brzegu, zatem nawet, jakby formatka nie miała kąta, to jakie to ma znaczenie.


Ostatnio zmieniony 16 mar 2019, 19:45 przez PBstol, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 19:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
Z tego co mi powiedzieli to tylko w creatorze obecnie jest ta głowica wiertarska.
Belkę u mnie regulowali ale jest jak u Ciebie że spada z elementu o dziwo nie zawsze i raczej przy większych prędkościach.
Blat muszą wyregulowac bo u mnie jak pisałem nie ma tego problemu ale lakieru nie wierce.
Jak wiercisz otwory jeśli chodzi o wieńce? Dla 18 wiercisz 9 mm czy więcej. Ja mam ustawione na 9,5 mm a przy oklejanych 0.8 (szafki oklejania tylko 0.6 albo 0.8mm)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 19:48 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
https://www.youtube.com/watch?v=30RajlxNLcs - na tym filmie te dociski się unoszą.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 mar 2019, 20:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
U mnie ten docisk wygląda już sporo solidnie niż w tej maszynie i jest chyba dłuższy (sięga dalej)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2019, 16:38 
Offline

Rejestracja: 05 mar 2017, 18:56
Posty: 61
A miało być tak pięknie Nowa wiertarka CNC Feldera , a wyszło jak zawsze oni po prostu nie są wstanie wyprodukować sami dobrej maszyny, tylko formatówki tej firmy są w miare ok .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2019, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
Mam od nich panelowke i oklejarke frezarke dolne wrzeciono i z serio hamer strugarko równiarke i maszyny działają ok. Nie mogę narzekać.
Wiertarka też cały czas jest w użytku o ile belka opada to wiem że to poprawią. Czujnik to problem u mnie raczej czas pomiaru bo powtarza cykl trzykrotnie. Ostatnio zmienili mi dystans pomiaru i jest szybciej no ale od ideału chyba daleko. Natomiast to że reaguje na powierzchnię nie na płaszczyznę boczna to wg mnie błąd i problem który powinien być rozwiązany i do tego będę dążył.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 mar 2019, 17:59 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4138
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Też masz różnicę w pomiarze, jak formatka jest oklejona PCV i jak nie jest?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2019, 07:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 mar 2015, 23:24
Posty: 944
Lokalizacja: K/ Krakowa
Oklejam zazwyczaj 0.6 pcv więc przy tak cienkich okleinach problemu nie ma chyba nie oklejałem i nie robiłem pomiaru dla 2mm pcv. Inna sprawa że korygowali mi ten pomiar i mam tak ustawione że mierzy poniżej płaszczyzny.
Czujnik jest indukcyjny czyli reaguje na coś w rodzaju ogniska a nie bariery jak w laserach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 688 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group