TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 16 lis 2018, 23:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wiertarka CNC
Post: 27 lut 2016, 21:50 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Długo oczekinawa wiertarka CNC zawitała w moim zakłądzie. Narazie udało się powiercić jedną kuchnię. Kołki, konfirmaty i prowadnice szuflad. Wiertła pozostałe dojechały w tym tygodniu. Sterta formatek czeka na wiercenie.

Wybierałem z pośród:
- SCM Cyflex F900 BR
- Vitpa Point 2
- Vitap Point K2
- Homag BHX 055
- Holzherr Evloution
- Biesse Skipper V31

Ostateczny wybór był między Vitap Point K2, a SCM Cyflex F900 BR

1. Dlaczego Cyflex?
- polecono mi go na tym forum (dwie osoby zadowolone + Marta)
- możliwości
- cena
- rozmiary (potrzebne miejsce)

2. Zaczę od wad, jakie do tej pory zawuważyłem. Dlaczego tak, wyjaśni się później.
- włączona maszyna działą cicho, chodzą tylko wiatraki - chłodzenie komputera. Natomiast przy załączej "gotowości" załącza się sterownik i wydaje wysoki dźwięk. Jak jest cicho na hali, to trochę przeszkadza, ale chyba się powoli przezwyczajam.
W Vitap Point K2 w tym stanie maszyna ma załączony przedmuch na laser - cały czas dmucha (jeszcze bardziej irytujące).
- mam 185cm wzrostu i monitor jak dla mnie jest zainstalowany za nisko. Chyba chcieli dogodzić europejczykom i azjatom. Postanowiłem, że kupię sobie krzesło barowe:)
- przy wierceniach poziomych (przykładowo jest 5 otworów w kancie) maszyna za każdym razem dociska/wierci/zwalania docisk/wraca do góry/przejeżdza pod drugi otwór.
Chodzi o to, że ustawia docisk pod każdy otwór co zajmuje czas.
- belka dociskowa w pionie za każdym razem zjeżdza z samej góry na formatkę. Brak możliwości ustawienia jej w konkretnej pozycji.
Jakby ktoś by wiercił np formatki o wysokości 80mm, to ta belka za każdy razem musi zjechać z góry, co zajmuje czas. (Można to wyłączyć w ustawieniach, kosztem docisku).

W Vitap K2 ustawienie szerokości elementu jest ręczne, ale jak jest 10-100 formatek takich samych, to jest to szybsze, jak belka, która zjeżdza z góry.
Brak dosisków od strony agregatu. Maszyna jak wierci w poziomie, to od razu przejeżdza zrobić otówr obok. Maszyna jest szybsza.


3. Zalety.
- element jest trzymany z dołu, z góry i obie płaszczyzny. To co było wadą jeżeli chodzi o czas jest zaletą, jeżeli chodzi o precyzję wiercenia.
Belka, która zjeżdża z góry, dociska element ze sporą siłą (nie da się jej podnieść ręką przy zablokowanej maszynie). Dociski przy agregatach są blisko wierteł. Jak formatka wygięta, to i tak dociśnie i powierci równo.
W Vitap K2 nie ma docisków od strony agregatu i nawet na filmikach widać, jak formatka jest wygięta i się prostuje dopiero jak dojedzie do rolki za agregatem.
Vitap K2 ma dwie łapki i materiał przesuwa się płynnie. W Cyflex przy długich elementach trzeba poczekać, aż łapka przejedzie. Wymiar bez przesuwania łapki, to około 90 cm.

- przy frezowaniu rowka na plecy i frezowaniu otworów też jest docisk od strony agregatów.


4. Programowanie
- napisanie programów zajmuje trochę czasu. Jak ktoś miał z tym styczności, to nawet fajna zabawa. Odpalenie gotowego programu jest szybkie, tak samo jak zmiana wymiaru.
Można zaprogramować otwory, frezy na zasadzie włącz/wyłącz. Jak maszyna wierci, można przygotować w tym czasie kolejny program.


Zauważyłem, że nalepiej wiercić najpierw boki, później wieńce. Zanim powierci wienieć, to w boku można już powkładać kołeczki:)
Ta maszyna to coś jak dodatkowy pracownik, któremu dajesz formatkę do powiercenia i otrzymujesz gotową.
Z wiertarką ww miałem problem z przekładaniem wierteł, rysowanie na formatkach gdzie powircić, przerzucaniem formatek.
W wiertarce CNC wkładam, pstrykam i wychodzi gotowe - kompleksowo, każda średnica otworu, dowolny rozstaw i frezowanie.

5. Frezowanie.

Są wiertarki CNC ze zmieniarkami frezów, ale za cholerę nie wiem jakim cudem mogą wyfrezować np front jeżeli formatka nie jest stabilnie trzymana.
We frezarkach CNC formatka leży na ssawkach i jest zassana i podparta. Czyli leży stabinie nie wygięta.
W wieratarkach CNC formatka się przesuwa i na filmach widać, jak się zachowuje, gdy element jest trochę wygięty. Stabilne trzymanie jest dopiero jak złapią rolki przed i za agregatem.
Czyli jak frezowanie odbywa się w środku frontu, a nie na jego brzegach.

Jak się znajdą chętni do czytania, to napiszę więcej:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2016, 22:47 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
PBstol, dzięki za bardzo ciekawy opis Cyflexa. Dawaj dalej :)
Mi trafił się Skipper V31 (lekko używany). Jeszcze nie odpalony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lut 2016, 23:10 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Miałem na niego ofertę. Jednak on miał chyba jakieś ograniczenia, które mi się nie spodobały. Jak odpalisz, to pisz.

Cyflexi Vitap mają monitory i klawiaturę w miejscu gdzie się wkłada element.
Homag miał od dupy strony. Chyba teraz to zmienili. W V31 trzeba chyba z 3 kroki zrobić.

https://www.youtube.com/watch?v=cNJLodcBW1Y - 2:12min.
Albo mi się wydaje, albo suport po prawej stronie przyciskający element do blatu znajduje się 15 - 20 cm od wierteł poziomych.
Jak formatka wygięta to słabo widzę, że równo powierci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2016, 18:33 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 244
Lokalizacja: Rzeszów
PBstol, jak się przedstawiają cenowo?? Kupowałeś nowe?? Czy warto kupić taką maszynę używaną??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2016, 19:05 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 713
Lokalizacja: Tychy
PBstol pisze:
dwie osoby zadowolone + Marta
kto drugi ?
No właśnie, może się przyznasz ile zapłaciłeś ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2016, 19:06 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1715
Jenot?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2016, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 770
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
No jak Torus i Pbstol i Marta.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2016, 19:29 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 713
Lokalizacja: Tychy
Sam sobie polecił ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lut 2016, 19:46 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Osoba z zamkniętego forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2016, 21:13 
Offline

Rejestracja: 22 mar 2015, 12:35
Posty: 244
Lokalizacja: Rzeszów
Coś stanął temat...

Szanowni forumowicze, spotkaliście się z tą maszyną??

Maggi Evolution 1000 CNC Boring System


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2016, 21:48 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
wojtek007 pisze:
Coś stanął temat...

Nie założyłem tego tematu, żeby gadać ze sobą:)
Miałem ofertę na tą Maggi. Jakoś nie przypadła mi do gustu.

Aktualnie piszę programy na Cyflexa. Wolno idzie, bo mam montaże.

Z wiertarką CNC jest podobnie jak z frezarką CNC. Nie są to maszyny, które "same" wiercą.
Nie działa, to tak, że zrobisz fotkę projektu i one wszystko będą wiedziały.
Początkowo trzeba się nauczyć, aby za jakiś czas szło szybciej.
Samo pisanie programów nie jest trudne.

Natomiast można napisać programy "uniwersalne". Tutaj łatwiej będą miały osoby, które miały styczność z podstawami jakimkolwiek języka programowania np C.
Można sobie napisać, że po podaniu ilości półek, program obliczy i wstawi wiercenia tam gdzie trzeba (równy podział).
Można wywołać program do wiercenia w boku widocznym (kołki) lub nie widocznym (kołki + konfirmaty) - wystarczy zmienić jedną opcję.
Można ustawić frez na plecy w momencie gdy bok jest głębszy od wieńca.
Można ustawić wiercenia w zależności od wysokości frontów.

Jak ktoś nie miał styczności z programowaniem, to może sobie rozpisać program punkt po punkcie.


Obecnie do Cyflexa dodałbym jedną opcje:
- możliwość ustawienia górnej belki na dowolnej wysokości
Przy niskich formatkach musi zjechać z samej góry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2016, 21:54 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 713
Lokalizacja: Tychy
Trzy lata temu w Poznaniu. Tak po prawdzie to przy tej maszynie ktoś zrobił mi zdjęcie i umieścił na poprzednim forum. :)
A co do maszyny to nie przekonał mnie ten trot sypiący się na wiertła. Słaba możliwość odciągu i to co słusznie zauważyła Marta wiertła napierają na dociski.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 mar 2016, 22:29 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W wiertarce ww trot też się sypie na wrzeciona i z nic z nimi się nie dzieje:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 mar 2016, 09:37 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
marcino pisze:
Mi trafił się Skipper V31 (lekko używany). Jeszcze nie odpalony.


Odpaliłeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 mar 2016, 10:36 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
Na razie Skipper ustawiony na swoim miejscu, w poniedziałek mają być rury do odpylacza a na 18 marca jestem umówiony z technikiem na przegląd i uruchomienie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 mar 2016, 11:04 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Długo się czeka. U mnie jeszcze wyciągu nie ma. Na razie piszę programy i robię samo wiercenie bez frezowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 mar 2016, 12:25 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
Mają zaległości przez L4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 mar 2016, 23:29 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
Jestem zaskoczony ilością sprężonego powietrza którą zużywa Skipper (coś ok. 300 litrów na minutę). Mam w zakładzie kompresor tłokowy o wydajności 880 l/min i jak pomyślę, że co chwilę ma hałasować to muszę myśleć o nowym - śrubowym. Taki nieplanowany, dodatkowy wydatek :?
Tylko jaki śrubowy?
- nowy czy używany
- jakiej firmy
- wydajność z małym czy dużym zapasem

A jak jest z tym w Cyflexie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2016, 17:46 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Ja mam coś takiego https://www.google.pl/search?q=kompreso ... oO40iHM%3A
Do tego mam podłączoną pilarkę, okleiniarkę i miałem wiertarkę ww. Działało ok.
Jednak widzę, że jak się wprawię w Cyflexie, to myślę, że się zapoci.
W drugim pomieszczeniu mam 500l. Pewnie trzeba będzie zamienić miejscami.


Jeżeli chodzi o Cyflexa, to mam inny problem. Pomiar elementu laserem nie działa jak trzeba. Nie można z parametryzować wierceń. W edytorze wszystko ok. W programie do odpalania wierceń po dokonaniu pomiaru wiercenia się krzaczą. Maszyna głupieje. Wezwałem serwis. Zdiagnozowali, że to wina oprogramowania, a nie maszyny. Teraz informacja poszła do Włoch.
Ciekaw jestem jak to się skończy, no i kiedy. Obecnie działanie lasera jest takie, że mogłoby go nie być.

Załóżmy, że są dwa boki 800 mm. Jak wpiszę 800 mm, to powierci ok nawet bez pomiaru.
Jednak, jak w rzeczywistości bok będzie miał nie 800 mm, a np 800.3 mm - 800.7, to jeden z boków wyjdzie na 0 z wieńcem, drugi będzie przesunięty o ten błąd 0,3-0,7 mm.
Innymi słowy element trzeba mierzyć metrówką, dokładnie, aby się zgrało. No i boki powinny być wszystkie take same, albo mierzyć każdy z osobna. Te 0,5 mm można naciągnąć, przy składaniu. Jednak wolałbym się tak nie bawić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 mar 2016, 18:06 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
https://www.youtube.com/watch?v=dUTDsfUsLYY - chodzi o taką sytuację.
Jak się napisze program z parametrem, to nie działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2016, 18:02 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 245
odnośnie kompresora śrubowego można polecić firmy
abac
boge
atlas copco
i koniecznie z osuszaczami

a wydajności to trzeba sobie dopasować
ale najmniejsza śrubówka
min 4 kW około 500 l /min
7,5 KW około 0,8-1 m3 itd

łatwo przekroczyć 10 KW
a podstawą jest duży zbiornik

pozd


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2016, 19:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
SANDER mam w Cyflexie napisane:
- zapotrzebowanie na sprężone powietrze 450 Nl/cykl
- zużycie sprężonego powietrza 2750 m3/h

Jak to przeliczyć na bardziej przyziemne wartości? :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2016, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 2028
Specjalizacja: 12/70
Przepływ powietrza wyrażony w litrach normalnych na sekundę Nl/s, czyli 450l.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 mar 2016, 22:51 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Andrzej
Jakie parametry powinna mieć sprężarka do takiego przepływu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2016, 09:38 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
PBstol, coś zamieszales "zużycie sprężonego powietrza 2750m3/h" - to dotyczy odpylania. Kompresor z taką wydajnością musiał by mieć ponad 100KW.
Ale faktycznie nie wiadomo ile czasu trwa "cykl".

Sprawdzałem dokładnie i w Skiperze jest potrzebne 0,39m3/min, czyli potrzebuję kompresor srubowy min. 5,5KW.
Będzie miał niewielki zapas, ale muszę też uważać na moc przylaczeniowa do zakładu - mam bezpiecznik D40


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2016, 09:56 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nie, tak właśnie jest napisane w pdf od maszyny. Chyba, że tu jest błąd.
Podłączyłeś ją do tego co masz? Może będzie działać i nic nie trzeba będzie kupować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2016, 11:05 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
Mam kompresor o wydajności 0,88m3/h, ale jest to sprezarka tlokowa i nie jest przystosowana do pracy ciągłej (co 2 minuty), poza tym HAŁAS jest nie do zniesienia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2016, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 2028
Specjalizacja: 12/70
PBstol pisze:
zużycie sprężonego powietrza 2750 m3/h


To jest zużycie sprężonego powietrza m3/h 1900+550 (+300 BR - zapas powietrza)
Mi wychodzi wydajność na wyjściu 0, 46 m3/ min, już z zapasem, zbiornik 200l.

Możesz obliczyć to sam : http://www.cnc.info.pl/files/dobor_spre ... zi_160.pdf

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2016, 13:00 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 245
dobrym rozwiązaniem jest też kompresor łopatkowy

;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 mar 2016, 17:22 
Offline

Rejestracja: 26 lut 2015, 16:03
Posty: 73
a jak wypada w porównaniu ze śrubowym:
- cena
- głośność
- koszty serwisu

i jakie firmy są godne uwagi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group