TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 22 paź 2019, 15:53

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
Post: 18 mar 2018, 21:30 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Drodzy przyjaciele. Towarzysze wiórowej niedoli. 1900m3/h da radę? Strugarkę 40 cm ogarnie? Bo wpadł mi w promocji do latarki led za darmo gotowy wentylator z silnikiem. Pozostało by worki dorobić i jakiś stojak. Ewentualnie jak z tym nie da rady to jakąś mini ścianę zrobię. Lepsze to niż aktualna partyzantka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 22:15 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1006
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Bierz, jak się nie nada to do wyrzynarki podłączysz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 mar 2018, 22:37 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Aj humory widzę dopisują na myśl o jutrzejszej flaszce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2018, 05:59 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2013, 20:32
Posty: 1006
Lokalizacja: Tychy / Gliwice
Nie piję alkoholu . A pochłaniacz na pewno się przyda :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2018, 12:35 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Dobra. Mamy trochę więcej danych. Dzięki niebiosom za internet. Wentylator klimawent 0.55kW 3 fazy. Z króćcem 160 mm. Wydajność między 1700 a 1900 m3 bo takie dane udało mi się ustalić. I 1250Pa. Du.. nie urywa i w przenośni i dosłownie. Ale felder ma coś w podobnych parametrach więc chyba będzie działało. Jakoś na pewno.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2018, 19:09 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Odrazu widać po mocy silnika że będzie lipa.Szukaj coś powyzej 2KW.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2018, 19:34 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4171
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Też obstawiam, że te 0,55kW będzie słabe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 mar 2018, 20:34 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Dobra. Idę to podłączę to będę wiedział.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2018, 06:11 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Sorry za post pod postem. Reasumując. Wentylator to klimawent wp-5-e. 1700 m3. Spręż 700 Pa. Sam silnik nie jest problemem bo przy takim sprężu to by ten wentylator suszarka do włosów pociągnęła. Problemem jest wentylator. Spręż jest za mały. Oczywiście go nie podłączyłem bo znalazłem milion innych rzeczy do zrobienia. Jak znajdę chwilę to z czystej ciekawości go podepnę i sprawdzę czy radzi sobie z wiórem z wyrówniarki. Wątpię. Najprawdopodobniej skończy w ścianie jako wentylator do lakierowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2018, 08:09 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Ten, co u mnie leżał mial chyba 1.1 kw.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 mar 2018, 09:17 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Podeślij mi go. Zobaczymy co da się zrobić ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 mar 2018, 22:34 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Dobra. Kratki wyciąłem. Odpaliłem. I tak się zastanawiam czy ich spowrotem nie wspawać. Bo ciągnie to jak głupie. Nie wiem. Nie znam się i się nie chcę mądrzyć ale jak na moje możliwości to będzie ze sporym zapasem. Teraz pytanie nasuwa się kolejne. Jak się jutro wyrobię to zajadę po blachę żeby sobie ogarnąć to na co się worki zakłada. I pytanie jakiej średnicy to robić? Myślę o czarnych budowlanych. Opcja tania i w miarę solidna. Z tego co pamiętam to mają 120l albo 220l i cały taki utrzęsiony wór wióra z wyrówniarki jest już w miarę ciężki. Nie mówiąc o pyle z pilarki. Worki filtracyjne też szyją na miarę. Ale może macie jakieś sugestie. Co łatwo dostępne i tanie a w co lepiej się nie pakować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 mar 2018, 23:28 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Worki kupuję z mechanicznej sliwki na alle

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 mar 2018, 23:44 
Offline

Rejestracja: 19 gru 2015, 07:55
Posty: 1125
Lokalizacja: Szczecin
Zawód: Rzemieślnik
Specjalizacja: Szklarz i akwariarz czyli dwa w jednym.Trochę lakieruję itp .
Zwróć uwagę że sprawność wyciągu spadnie kiedy zdławisz go workiem.W pózniejszym czasie urobek również go zdławi.

O stratach na odprowadzeniu urobku w wężu należy również pamiętać.Sorry że się wymądrzam może akurat Ci ogarnie i będziesz zadowolony.

_________________
Warto być przyzwoitym choć nie zawsze się to opłaca .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2018, 18:14 
Offline

Rejestracja: 08 maja 2013, 13:59
Posty: 43
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Schody
raca pisze:
Worki filtracyjne też szyją na miarę. Ale może macie jakieś sugestie. Co łatwo dostępne i tanie a w co lepiej się nie pakować?

Do mocowania worka na odpady użyłem tego:
http://allegro.pl/krociec-kolnierz-sztu ... 7118417242. Do worków filtracyjnych można też tego użyć lub mniejsze, ja u siebie robiłem 4 worki filtracyjne (200mm)na jeden na odpady
Worki brałem ->http://worki-24.pl/worki-do-odciagow.html

_________________
Wszyscy rodzimy się równi, ale niektórzy poszli krok dalej i zostali STOLARZAMI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2018, 20:17 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Właśnie zamówiłem na alle. Worki. Rury. Spiro pu. Kolanka. Itp 700pln. I jeszcze z arkusz blachy i będę tworzył instalację artystyczną o roboczym tytule "syfumniej tyraćlżej". Jak nie wypali to tylko wentylator podmienie. A reszta zostanie. Takie życie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2018, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
No nie do końca podmienisz, teoretycznie powinieneś dać średnicę rur taką, jak ma króciec przy odciągu... zmiana średnicy - Równanie Bernouliego

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2018, 20:31 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
To będę szukał takiego który ma króciec 160. Tylko lepsze parametry. Można z przełożeniami pokombinować. Nie ma co smutkować. Samo się nie zrobi. Nie zepsujesz to się nie nauczysz.
https://youtu.be/tZRt-vAPSEY" onclick="window.open(this.href);return false;
;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2018, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:11
Posty: 405
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wlkp.
Zawód: stolarz, mgr inż. AiR, technik elektronik
Specjalizacja: Schody, drzwi, drobne ciesielstwo, ogólnie lite i obłogowane
Rurą fi 160 idziesz jak najdalej, zmieniasz średnicę jak najbliżej maszyny.

_________________
Spokój duszy, ciała chłód
Ciepło świecy, wiatru śpiew
Nic nie zburzy moich snów
Gdy pod ziemią będę spał.....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 mar 2018, 20:41 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Tak też zaplanowałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2018, 14:26 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Koncepcja je...ła szybciej niż powstała. Kupuję dwóworkowy. Nie mam czasu się z tym ganiać. Ale zrodziła się nowa koncepcja. Ciekawe czy nie upadnie jak poprzednia. Info wkrótce. rotfl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 kwie 2018, 15:52 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Kup kogi.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 kwie 2018, 16:30 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
No nie kupiłem kogi. Przyczyn jest kilka. Pierwsza to taka że jak przeczytałem Twojego posta to już wybór był dokonany. Druga taka że zrobiłem instalację na 160 mm i szukałem takiego o zbliżonej średnicy przyłącza. Jak starczy czasu to może go dziś ustawię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 kwie 2018, 17:01 
Offline

Rejestracja: 05 paź 2015, 13:16
Posty: 530
jaki model i cos onim napisz bo tez planuje wymiane


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 kwie 2018, 20:54 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Ja polecam kogi w4-5m.
Jako centralny spisuje się rewelacyjnie.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 kwie 2018, 21:59 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Złożyłem dziada do kupy. Nie podłączałem. Na razie nie mam czasu. Muszę dorobić jedno gniazdo i wtyczkę pod 400V. Później opiszę co i jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 kwie 2018, 21:10 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Odciąg cormak fm 300s. Nie wiem co mam pisać. Przyjechało to na palecie. Waga 50 kg. Dobrze ładnie spakowane. Złożyłem sam o 11 w nocy. Wrażenie jakie sprawia to hmmm. Nooo. Ten. Cóż. Nieco tak rachityczne wrażenie sprawia. Jeszcze się nie miało okazji w niego trociny nasypać. Podstawa z blachy. Gdzieś tak z 1mm. Ten cały ślimak też coś w podobie. Najsłabiej wypada to na co się worek zakłada. Tam to chyba farby więcej niż blachy. Ale stoi. Trzyma się. Jak będzie jak dostanie wiórów to nie wiem. Raczej powinno być ok. Cicho chodzi. Kabel krótki. Bez wtyczki. Całość na kółkach. Ogólnie na mój przerób to będzie aż nadto. Ja od tygodnia żadnej maszyny nie włączyłem. Po ostatnim montażu jak wsypałem graty do warsztatu tak leżą. Burdel taki. Aż się boje wchodzić. Z resztą ten wyciąg się ledwo zmieścił. Jak sobie pomyślę co mnie jutro czeka...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2018, 05:44 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Za dużo myślisz, za mało robisz . ;) jupi rotfl

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2018, 07:16 
Offline

Rejestracja: 02 mar 2015, 14:46
Posty: 976
Lokalizacja: Mazoffshe
Bo ja aktualnie jestęę fotografęę! ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 kwie 2018, 08:58 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1835
Bloga załóż. Czy co to się tam z nim robi. Z tym blogiem.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group