TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 18 paź 2019, 17:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 19 paź 2015, 16:06 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Normy mogą być spełnione, co nie znaczy, że i tak nie będzie pyłu.

Posiadamy maski i słuchawki. Wiszą 1 m od pilarki. Nikomu nie chce się zakładać. Maskę zakładają, jak opróżniają worki.
Wszystko jest pod ręką, ale nikogo nie zmusisz do używania.

Bez odciągu nie da się pracować, ale taki pochłaniacz w stylu ściany lakierniczej by się przydał. Tylko trzeba mieć miejsce, żeby go gdzieś postawić:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2015, 16:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:00
Posty: 2022
Lokalizacja: Swaj
PBstol pisze:
Bez odciągu nie da się pracować

Przez pierwsze 40 lat istnienia naszej firmy, pracowaliśmy bez odciągów. Dało się.

_________________
... Bo wszyscy stolarze, to jedna rodzina ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2015, 17:48 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 315
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
U mnie odciąg wymusiła szlifierka szerokotaśmowa. Ojciec 30 lat bez odciągu przepracował, więc i ja twierdzę że się JAKOŚ da.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2015, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2032
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
A mój Tata pierwsze co zrobił budując warsztat, to postawił silos i kupił dwa jebutne wentylatory. U SETY rozumiem - robótki ręczne itd, ale w normalnym zakładzie produkcyjnym praca bez odciągu to nieporozumienie. Mam znajomego który zatrudnia ( czy też nie) pięciu ludzi i na cały warsztat ma jeden mały odciąg który chyba nie działa. Tak nie da się pracować. Jak kiedyś wpadłem do niego podczas szlifowania na długiej to zdębiałem - nie było widać operatora :D

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2015, 18:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:02
Posty: 295
Automat ma, dlatego nie widziałeś obsługi. Prześcignął Cię w wyposażeniu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 paź 2015, 18:52 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Nadal będę twierdził, że normalnie pracować bez odciągu się nie da. Podobnie, jak lakierować.
To jak pływanie z przywiązanym kamieniem do nogi:) Niby się da płynąć, tylko po co się męczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 gru 2015, 20:47 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 19:39
Posty: 170
Po blisko czterech miesiącach użytkowania pojawiły się nowe spostrzeżenia. Worki o pojemności blisko dwustu czterdziestu litrów są zdecydowanie za ciężkie, gdy napełnią się więcej niż w siedmiu z dziesięciu części. Obudowa jest wykonana z dwumilimetrowej blachy. Na powierzchni wiatraka nie widać nawet pyłka, tak doskonale się oczyszcza. Jak oni to zrobili??
Jednak z uwagi na masę worków, obecnie budowany jest autorski bicyklon, który ma ułatwić opróżnianie wyciągu i, jak mamy nadzieję, zwiększyć wydajność. Posiadamy realnie zmierzone parametry ciągu sprzed przeróbki, więc będzie porównanie. Fotorelacja z uruchomienia i działania już wkrótce! Czapkę wkładać? rotfl


Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 21:58 przez Marta, łącznie zmieniany 1 raz
Włącz sobie autokorektę w przeglądarce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 gru 2015, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
!!
"wkrótce" kalafior, popraw szybko póki masz możliwości edycji.
albo "w kurtce" bo zima jest i zimno tak fotorelacje bez kurtki ...

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 09:50 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 19:39
Posty: 170
Zeus, spójrz lepiej na swoją pisownię.
Póki co, wykonaliśmy bicyklon w formie karłowatej. Przed wykonaniem z blachy, trzeba było sprawdzic koncept. Materiałem jest suchotrwała sklejka 4mm, nie przenaczona do gięcia. W wyniku przeróbki zniknęła uciążliwośc zakładania worków, teraz jest o wiele wygodniej. Wystarczy podstawic wiadro, otworzyc zasuwę, wsypac do worka i po zawodach. Na powierzchni walca widac wzierniki do kontroli stanu napełnienia wyciągu. Wydajnośc ... ale o tym później. Po czasie zobaczymy jak stożek cyklonu wpływa na zatykanie worków. Ciąg dalszy nastąpi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 21:57
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Zawód: przemytnik
Specjalizacja: mącenie
@kalafior nie złość się, mnie też się zdarza pisać z błędami, ale jak mnie ktoś poprawia jestem wdzięczny a nie sfrustrowany.

_________________
Gdyby mi się chciało tak jak mi się nie chce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2013, 09:02
Posty: 295
kalafior pisze:
zniknęła uciążliwośc zakładania worków, teraz jest o wiele wygodniej. Wystarczy podstawic wiadro, otworzyc zasuwę, wsypac do worka i po zawodach

A pozamiatać?
Po co robić coś czego można uniknąć.
Worki zmieniam w prosty sposób - 2 kawałkami taśmy samoprzylepnej przyklejam do blachy i zakładam obejmę. Potem pozostaje jedynie pilnować aby nie przepełnić worka.

edit: jeśli worki są za ciężkie, zrób małą podstawę na kółkach i na niej stawiaj worek pod odciągiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 14:44 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Szpecem nie jestem, ale w ten sposób raczej pomniejszyłeś moc wyciągu.
Dlatego, że to co pod filtrami ma mniejszą objętość od worów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 16:51 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 19:39
Posty: 170
Jest wygodniej, zapewniam. Moc nie zmniejszyła się. Pojemność dolnych worków nie ma żadnego znaczenia, liczą się tylko górne, jesli chodzi o opory przepływu powietrza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 17:08 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4168
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
U mnie przy opróżnionych workach lepiej ciągnie, jak są zapełnione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 gru 2015, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 19:03
Posty: 2032
Lokalizacja: Dobrzyków/Płock
Zawód: stolarz
Specjalizacja: schody
Dolny worek jest szczelny i nie ma znaczenia jak bardzo jest zapełniony. Po prostu opróżniając go na pewno otrzepujesz też górny, filtrujący. Dlatego lepiej ciągnie.

_________________
Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group