TechnikiStolarskie.pl

Forum stolarskie dla ludzi z pasją
Dzisiaj jest 16 lis 2018, 23:18

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: 06 lut 2016, 21:32 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
Powoli myślę o wiacie na własną stolarnię. Pracowałem na kilku pilarkach ( rema, felder/format) i zastanawiam się ile potrzeba miejsca na wygodne użytkowanie pilarki. Myślę tu o swobodnym ruchu wózka w obydwu kierunkach. Dla pilarki z wózkiem 300cm przyjąć 300cm w obie strony od wrzeciona? Czy może ktoś podpowiedzieć czy 8m będzie wystarczające? Wiem że przepuszczając np. blat kuchenny 4050mm będzie to mało, ale do rozkroju płyty 2800mm ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 lut 2016, 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2015, 14:50
Posty: 250
Lokalizacja: Wadowice
Zawód: zawodowiec
Buduj maksymalnie duże pomieszczenie jakie możesz. Wokół piły zawsze jest też dużo odpadów etc, im więcej miejsca tym wygodniej, warto też myśleć przyszłościowo.

_________________
Życie jest zbyt krótkie, by było małe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 06:42 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
Jak na razie myślę o wiacie stalowej. Wymiary 15x8 m są jeszcze znośne pod względem ceny dla mnie, dwie bramy wjazdowe i trzy sztuki świetlików w dachu i dach dwuspadowy. Zbieram oferty, prosząc o wycenę wymiarów 15x10 cena wzrasta o ok 12000zł. Wiem że dużo miejsca to wygoda. Jestem ciekaw ile u szanownych forumowiczów jest miejsca na pilarkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 06:49 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 19:39
Posty: 195
15x8 starczy na formatówkę, okleiniarkę, strugarkę, frezarkę, szlifierkę i jeszcze zostanie miejsca do składania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 07:05 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
Zakładam pracę głównie w płycie laminowanej i mdf. Pilarkę chciałbym właśnie ustawić po szerokości 8m. Wiata ma stanąć na kostce brukowej. Co myślicie o wyłożeniu kostki styrodurem 3cm i następnie osb 12-15mm? Nie chciałbym żeby zimą "kręciło" nogi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 10:13 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 19:39
Posty: 195
Jemy pisze:
Wokół piły zawsze jest też dużo odpadów etc
U nas nie ma, bo zbieramy na bierząco.
Zrób na samej kostce, i pal w piecu. To zapewni ciepło. Pod kostką możesz puścić prąd i pneumatykę (minimum 180mm) do formatówki. Przyjedź do mnie, to zobaczysz kilka dobrych rozwiązań.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 11:02 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
Panie Kalafior dziękuje za zaproszenie :) dokąd miałbym się udać by podpatrzeć Twój warsztat? Również myślałem o poprowadzeniu elektryki i pneumatyki pod kostką aby zasilić nimi np. stół do okuwania i skręcania skrzynek. Masz na myśli 180mm od poziomu kostki w głąb podsypki ?
I temat ogrzewania :) macie doświadczenia z piecami tzw, nadmuchowymi?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 13:15 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
W pomieszczeniu 7 x 14 mamy pilarkę formatową, okleiniarkę, będzie wiertarka CNC, wyciąg dwu workowy, stół 2,5 x 1,3m.
Są też 3 miejsca gdzie można oprzeć płytę o ścianę. Około 50 ark i jest w miarę wygodnie.
Są jeszcze 2 wózki na których składujemy pocięte formatki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 13:54 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 422
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
W pomieszczeniu 7x7 mamy małą formatówkę, szlifierkę krawędziową, dwie frezarki dolnowrzecionowe, wyrówniarkę, grubościówkę, mały odciąg wiszący na ścianie, szlifierkę szerokotaśmową, wiertarkę poziomą, wiertarkę pionową, małą taśmówkę i parę innych drobiazgów i da się pracować (w drewnie). Jest ciasno, ale idzie funkcjonować przy 2 do 3 osób na warsztacie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:01 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
Zrób fotkę:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:08 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1715
Jako tego nie potrafię sobie wyobrazić. 7x7?

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:35 
Offline

Rejestracja: 29 mar 2015, 20:16
Posty: 422
Lokalizacja: Stary Jaromierz
Zawód: stolarz
Specjalizacja: drewno lite
Nad ustawieniem każdej maszyny to ze dwa dni się myślało, a co do fotek to trochę się wstydzę, straszny bałagan u mnie panuje :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:42 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1715
Na wiosnę zaczynam budowę 10x16 i tez myślę nad ustawieniem.

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:48 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 245
piotr-gka pisze:
Na wiosnę zaczynam budowę 10x16 i tez myślę nad ustawieniem.


jak bedzie to stolarnia w papierach to architekt ci bedzie musiał przed budową zaplanować gdzie co i jak ma stać

pozdro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:52 
Offline

Rejestracja: 07 maja 2013, 20:11
Posty: 1715
To będzie budynek do składania mebli ;)

_________________
istolarstwo.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:55 
Offline

Rejestracja: 01 lis 2015, 17:58
Posty: 245
w takim razie mniejsza papierologia


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 15:58 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
piotr-gka pisze:
To będzie budynek do składania mebli ;)


Kiedyś pracowałem u faceta który nazywał nas "skrętacze formatek" a nie stolarze rotfl - stolarz pracuje z masywem :)
Myślę że nikt nie poustawia nam maszyn itp. we własnym warsztacie lepiej niż my sami, architekt może coś zaproponować ale to czas spędzony na pracy w tym miejscu zweryfikuje gdzie i jak coś ustawimy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2015, 14:50
Posty: 250
Lokalizacja: Wadowice
Zawód: zawodowiec
Chodzi tylko o zatwierdzenie projektu przed budową.

_________________
Życie jest zbyt krótkie, by było małe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 maja 2013, 17:44
Posty: 2028
Specjalizacja: 12/70
Harnaś pisze:
Czy może ktoś podpowiedzieć czy 8m będzie wystarczające?


W specyfikacji jest określona minimalna powierzchnia. W mojej jest podana ze stołem 3200mm,
cięcie równoległe 1250mm= 6800mm x 4200mm.

_________________
Davus sum, non Oedipus.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 19:14 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
Dzięki Andrzej, o tą specyfikacje mi chodziło :) ma ktoś u siebie może piec nadmuchowy? jakie doświadczenia z użytkowania go ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 770
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Ja mam zwykły piec i do tego nagrzewnicę wodną https://www.google.pl/search?q=nagrzewn ... 66&bih=599

15 min i cieplutko. W instalacji glikol.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 19:55 
Offline

Rejestracja: 05 lut 2016, 18:52
Posty: 116
Anioll super rozwiązanie, tym bardziej że w to lato szykuje mi sie w domu wymiana pieca na taki z podajnikiem i odzyskam całkiem dobry piec c.o :) Jaką powierzchnię u Ciebie ogrzewa ta nagrzewnica? jest jedna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 21:21 
Offline

Rejestracja: 06 mar 2015, 21:31
Posty: 1792
Anioll taka nagrzewnica/takie ogrzewanie ma jakieś wady ? Do tego wystarczy najzwyklejszy centralny piec, czy trzeba z jakimiś sterownikami sterującymi temperaturą ?
Bez sterownika to chyba jest tak że jak w piecu mocny ogien to robi się za gorąco na warsztacie, a jak słaby ogien to dmucha zimnem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 207
Taka nagrzewnica ma sterownik z biegami ( coś jak w samochodzie) może być zwykły piec bez żadnej elektroniki, ale wtedy trzeba czuwać żeby się nie zagotowało.
Jedna nagrzewnica to trochę mało nawet na nie duże pomieszczenie bo robią się takie niedogrzane punkty a jak chodzi na wyższych biegach to robi kurz, poza tym potrafi pękać skóra na twarzy, warto szukać w plastikowej obudowie bo są naprawdę ciche, polecam też minimum 2 rzędową.
Taka nagrzewnica w lato może robić za tanią klimatyzację.
U siebie mam Volcano Vr2 i Volcano mini.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 lut 2016, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2013, 15:26
Posty: 1542
Lokalizacja: podbeskidzie
Specjalizacja: Liczy się ilość , a na jakość się liczy
U mnie jak narazie wszystko wędruje. Ukosnica zmieniała 3 miejsce, wiertarka 2 , szuflady skręcamy w osobnym pomieszczeniu ale z dużym przejściem. Jedynie pilarka stoi na miejscu które od początku było dla niej. Teraz odciag, w sumie jest mobilny ale chyba już znalazł miejsce. W nowym warsztacie pracuje 4 miesiące.

_________________
Życia nie przewidzisz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2016, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 770
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Mam przy piecu elektroniczny miarkownik ciągu. Mam tak ustawione, że po uzyskaniu na piecu 60 stopni załącza pompę oraz nagrzewnicę na pierwszym biegu.
Hala 102 m2, nagrzewnica 24 kw. 15 min i ciepło.

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2016, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 207
Na pierwszym biegu jedna nagrzewnica nagrzewa ci 100metrowe pomieszczenie w 15 min?
Od jakiej do jakiej temperatury? jaka wys. pomieszczenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2016, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 maja 2013, 20:59
Posty: 770
Lokalizacja: Szczytno
Zawód: Stolarz
Wysokość pomieszczenia 3 metry.
Powinieneś wiedzieć mając nagrzewnicę, że w momencie jak zaczyna wiać już gorącym powietrzem,.
U mnie załącza się po uzyskaniu 60 stopni, to odczuwa się dużo szybciej komfort cieplny.
Ściany pojedynczy pustak 24 i 15 cm styropianu, strop 20 cm wełny.
Mam tak szczelnie zrobiony zakład, że jak pracuje piec ( otwarta klapka od miarkownika ciągu) a w drzwiach mam wycięte wejście dla kotów https://www.google.pl/search?q=wej%C5%9 ... 8Q_AUIBigB , to klapkę niemal wyrywa :d

_________________
Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci. Oscar Wilde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 lut 2016, 18:10 
Offline

Rejestracja: 27 paź 2013, 13:46
Posty: 4272
Lokalizacja: Białystok
Zawód: Stolarz
Specjalizacja: Meble na wymiar.
U nas jeden budynek stoi oddzielnie 7 m x 14 m x (3-3,5) m. Centralne idzie przez inne budynki i ten jest na końcu. Przy dużych mrozach długo trwa zanim się nagrzeje z pieca. Płytę da się ciąć komfortowo, ale nie okleinować.
Do wstępnego nagrzania kupiliśmy http://klimasklep.pl/nagrzewnica-elektr ... vQod2L8I1w" onclick="window.open(this.href);return false;.

Jak na zewnątrz jest -10 -5 st. To trzeba 30 min zanim temp osiągnie 16 st w środku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 lut 2016, 11:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 lut 2015, 18:56
Posty: 207
No u nas w miarę szybko nagrzewa, ale chodzi 2-3 bieg, załącza się jak na piecu jest 70-75 stopni, przy minusowych temperaturach jak zaczyna grzać od 10 stopni, to trochę czasu potrzebuje, co prawda czuć ciepło, ale termometr wolniej reaguje i oklejać się nie da bo wszystko jeszcze długo zimne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group